Транссиб рекордер Гинисове књиге

14-07-2013 08:42:49 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/ Scalino / On The Road Again |

Дужина десет хиљада километара


Пре 110 година, 14. јула 1903. године, почео је редовни саобраћај најдужом на планети железницом. Транссибирска железница, дугачка 10 хиљада километара, која води од Санкт-Петербурга до Владивостока, повезала је европске регионе Русије са Сибиром и Далеким Истоком.

Велики Сибирски пут – тако су железницу називали раније. Прво је железница имала прекид у шинама – језеро Бајкал. Преко њега су композиције превозили трајектима, саграђеним у Британији. За путнике је то сигурно било фантастично путовање, али неефикасно са гледишта стручњака. Зату су касније на обалама Бајкала саградили заобилазну железницу.

Транссиб се налази у Гинесовој књизи рекорда, и то у три номинације. То су дужина, број станица и темпо изградње. Изградња је почела 1891. године, те је прорадила након 12 година. Транссиб спада у најбоља достигнућа светске цивилизације, - тврди професор Московског универзитета саобраћајних путева Анатолиј Васиљев.

- Мостови преко великих река Об, Јенисеј, Амур су чак и данас узори инжењерске вештине. Међутим, осим мостова, тунела, станица истовремено су се градиле стамбене зграде, болнице, школе. Бринули су се и о духовности: дуж железнице су сагређени храмови од прилога железничара. Изградња Транссиба је отворила нову епоху, нови живот.

Данас путнички воз Русија од Москве до Владивостока стиже за 6 дана. Он пролази кроз 87 руских градова. Низ споредних железница повезује га на Западу с европским земљама, на Истоку с Корејом, Кином и Монголијом. Транссиб и паралелна железница Бајкалско-Амурска, саграђена у совјетско доба, воде у далекоисточне луке. Оне обезбеђују поуздану везу са земљама Азијско-Пацифичког региона. Сваке године настају све већа оптерећења тог међународног транспортног коридора, зато је на државном нивоу усвојена одлука о његовом ширењу и модернизацији, - истиче шеф лабораторије регионалне анализе и политичке географије Московског Универзитета Владимир Шувалов.

- Данас је реч о реконструкцији и о издвајању знатног износа, око 300-400 млрд рубаља (10-13 млрд долара). Планира се да ће током наредних 10 година бити извршени радови на повећању пропусног капацитета.

У понедељак, 15. јула, у Чити ће почети 8. Скупштина Руских Железница. Тамо ће се окупити шефови свих 16 железница земље. Један од главних праваца рада Скупштине ће бити детаљно разматрање предстојеће модернизације Транссибирске железнице.

Михаил Аристов,