На Инопрому размотрена будућност светске индустрије

14-07-2013 12:19:02 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Стварање услова за стабилан раст представља важан задатак за Русију. Ово је изјавио председник руске владе Дмитриј Медведев за време сусрета с представницима бизниса на маргинама индустријског форума „Инопром-2013“, који се одржава у Јекатеринбургу. Руководиоци и стручњаци највећих светских компанија допутовали су у главни гад Урала како би размотрили будућност светске индустрије.

Јекатеринбург је на неколико дана постао центар у којем се, без преувеличавања, решава судбина светске индустрије. На међународном сајму „Инопром-2013“ окупили су се представници преко 500 највећих компанија из свих области економије: енергетике, експлоатације нафте и гаса, грађевинарства, ненотехнологија, телекомуникација, медицине, штедње енергије и аутомобилске индустрије.

Главна тема пословног програма је „Глобална индустрија: стратегија и ризици“. Учесници су признали да се тренутно у целом свету запажа успоравање раста индустријске производње. Ниједна економија није успела да избегне пад. У овим условима треба тражити нове тачке раста.

Русија за то има одличан потенцијал, истакао је премијер Дмитриј Медведев. Између осталог, на Уралу се налазе велика металуршка предузећа, као и предузећа машиноградње и одбране, научно-истраживачки и образовни центри. Глави задатак је стварање стабилних услова за развој, истакао је премијер-министар.

- Стварање услова за стабилан индустријски развој је један од наших главних задатака. Важни су економски, инфраструктурни и правни услови. Данас то схватају и бизнис и држава. Русија треба да побољша квалитет продуктивности рада, технолошки ниво, треба да усваја нове стандарде рада, да осваја перспеткивне области и тржишта, да припрема нову генерацију стручњака. То разматрамо с представницима великог, средњег и малог бизниса.

О потенцијалу руске економије говорили су и представници страних компанија. Тако је председник компаније „Боинг Русија и ЗНД“ Сергеј Кравченко истакао да је Русија постала главни испоручилац титана за авијацију САД. Осим тога, на Уралу ради најбоља фабрика на свету у којој се праве делови за „дримлајнер“ „Боинг-777“. Руски стручњаци израђују најкомпликованије инжењерске пројекте и за „Ербас“ и „Интел“. Извоз интелектуалних сервиса представља одличну могућност за Русију да диверзификује своју економију, убеђен је Сергеј Кравченко.

- Русија има одличне инжењерско- сервисне компаније. На пример, највећи инжењерски сервис компаније „Боинг“ ван граница САД налази се управо у Русији. У њему не раде само свршени студенти московских универзитета, већ и из Самаре, Уфе и Јекатеринбурга. Чини ми се да је извоз инжењерско-сервисних услуга за Русију врло важан. Може се зарађивати на милијарде долара – данас је велики дефицит инжењера. Још је важније то што се преко таквих пројеката могу учити квалификовани корисници, инжењери, а такође се могу припремити лидери који ће моћи да управљају руским компанијама.

Страни стручњаци су такође скренули пажњу на то да постоји потреба за развојем индустријског дизајна у Русији. Јер у савременом свету није важно само пуњење, већ и спољашње паковање. Дмитриј Медведев је обећао да ће подржати овај правац.

Светлана Калмикова,