Сноуден се одлучио – уморио се од живота у транзитној зони

13-07-2013 08:41:17 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Бивши радник ЦИА САД Едвард Сноуден је замолио за политички азил у Русији, који му је потребан ради слободе кретања. Овакав је резултат састанка разобличитеља америчких специјалних служби на московском аеродрому „Шереметјево“ с руским адвокатима и правобраниоцима који се може назвати очекиваном сензацијом. Одбегли агент се захвалио свим земљама које су му понудиле уточиште, али је одлучио да свој избор задржи на Русији.

Још пре почетка састанка руски учесници у њему су претпостављали да ће резултат њиховог разговора са Сноуденом бити управо такав. Очекивања су оправдана. У одговор на обраћање бившег радника ЦИА порт-парол председнка Русије Дмитриј Песков је изјавио да у Кремљу засад не располажу потврдом ових података, али је истакао да услови овог корака остају исти – обустављање делатности која је усмерена против интереса САД и њихових односа с Русијом. Овај став је раније формулисао руски лидер Владимир Путин. Едвард Сноуден је 12. јула потврдио свој пристанак за испуњавање овог услова.

Први од високих званичника молбу Американца је прокоментарисао председник Државне думе Сергеј Наришкин. Он је рекао да Русија треба да обезбеди политичко или привремено уточиште Едварду Сноудену, пошто му прети таква мера казне као што је смртна казна, која још увек важи у САД. Шеф комитета Думе за међународне послове Алексеј Пушков је истакао да ће ако се Сноуден буде званично обратио Русији с молбом за пружање политичког уточишта, његов захтев бити размотрен. Своју верзију догађаја у интервјуу за „Глас Русије“ изнео је Сергеј Михејев.

- Мислим да се он једноставо плаши. После инцидента с авионом председника Боливије може се десити да не долети до Латинске Америке. Због тога тражи привремени азил у Русији. Судећи по свему, не моли за држављанство, али су му потребни известан статус избеглице и привремено уточиште. Једноставно се уморио од живота у транзитној зони „Шереметјева“.

Одмах након састанка члан Друштвене коморе Русије Олга Костина је изјавила да правобраниоци намеравају да припреме изјаву којом ће подржати Сноуденову молбу за политички азил, која ће бити упућена председнику Владимиру Путину. Правници су са своје стране обећали квалификовану помоћ главном „реметиоцу мира“ у последње време. По речима стручњака Игора Коротченка, од Сноудена се тренутно захтева да својеручно напише молбу која ће бити упућена на адресу руске власти и питање може бити решено прилично брзо.

- Али, овде је врло важно да се обезбеди консензус, у сваком случају, међу нашим правобранилачким организацијама, да наша земља може и треба да се одлучи за такву меру. Лидери јавног мњења и правобраниоци треба још једном да изразе свој јасан став.

Руководилац руског оделења међународне правобранилачке организације Amnesty International Сергеј Никитин не види разлога за гоњење и изручивање бившег радника ЦИА. Тим пре што му није суђено. Не само то, по мишљењу Никитина, Сноуден не би требало да буде предат властима САД, јер га тамо може очекивати мучење. Тренутно га штити 14. члан међународне декларације људских права као лице које се обратило с молбом за политички азил. Због тога он не може бити изручен домовини. А од стране САД овакав захтев није ни био упућен.

Познати адвокат, професор Јанис Јукша сматра да је сусрет Сноудена и правобранилаца истакао правобранилачки карактер његове делатности о чему је он више пута давао изјаве. И помоћ од стране Русије и било које цивилизоване државе је за њега крајње неопходна.

- Привремени политички азил је могућа мера за то да би се Сноуден одлучио како може да се спаси од прогона америчке државе. Не видим ништа чудно утоме што је пре разјашњавања одређених детаља, пре прикупљања неких докумената господин Сноуден изразио ову молбу. Да ли ће руска држава донети позитивну одлуку – зависи од врло великог броја чинилаца. У целини сматрам да свака држава која себе сматра демократском и уопште, цела светска заједница у целини, треба на сваки начин да помогну Сноудену.

Ипак, неки учесници у састанку према његовим резултати нису показали сувишне емоције и приступили су му искључиво с прагматичне тачке гледишта. Тако је овлашћено лице за људска права Владимир Лукин изјавио да је Сноудену потребна заштита, али ће бити боље да му статус избеглице не да Русија, већ међународна организација. По мишењу омбудсмена, осим правобранилачких, постоје и државни интереси. И зато се он плаши погоршавања руско-америчких односа ако Русија ипак пружи Сноудену уточште. Али, већина стручњака, правобранилаца и политичара се већ изјаснила за задовољење петиције америчког грађанина. „Глас Русије“ прати развој догађаја.