Смислити име планети

12-07-2013 10:50:02 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Међународна астрономска унија је одбациla име предложено за сателит Плутона. Да ли ће до истог доћи и 2015 - близу ове мале планете ће пролетети истраживачка станица, која ће открити на десетине кратера, планинских врхова и нових сателита, који морају добити неке називе, а унија их не додели? Стручњаци признају да би до тога заиста могло доћи.

Од фебруара се на интернету гласало о називима за 4. и 5. сателитa Плутона, откривених у периоду 2011-2012 од стране истраживача из Института SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) у Сједињеним Америчким Државама. Астрономи су предложили 12 варијанти имена из класичне митологије о загробном животу, која су повезана са именом самог Плутона, бога подземног царства мртвих. Испитаници су могли да понуде и свој варијант имена. Победник је био Vulcan – у фантастичној америчкој телевизијској серији Star Trek је постојала таква планета, где је живео један од ликова. Вулкан - римски бог ватре и вулкана. Међутим, Међународна астрономска унија је одбацила ово име: иако је из митологије, ипак није и из царства мртвих. Друго, тако су још у 19. веку називали хипотетичку планету. Тако су сателите Плутона назвали Kerberos и Stix, имена која су заузела 2. и 3. место на анкети.

Ко уопште даје имена небеским објектима? Директор Звенигородске опсерваторије Института за астрономију Сергеј Друмс:

- Астрономи-проналазачи имају приоритет у давању имена планети, коју су открили. На кога то право пренесу, тај одлучује. Могу затражити од Међународне астрономске уније или свог института. Варијанте имена, у сваком случају, разматра посебна комисија Међународне астрономске уније. Постоје одређена правила. На пример, астероиди добијају имена древних богова или великих људи.

Међутим, недавно откривене звезде се уносе у каталоге само под бројевима. Иако су стари називи најсјајнијих звезда углавном арапски, нико нема намеру да их мења, појашњава доцент на кафедри астрономије физичког факултета МГУ Владимир Сурдин:

- Када вам предложе да купе име звезде - а има таквих лопова, чак и целих организација, не верујте. Астрономи их својим звездама неће дати. Дају имена тим објектима који могу да нестану, као што су комете.

Проналазач може да објави конкурс за име. Међутим, последња реч је ипак на комисији Уније – она испитује да не дође до дуплирања или да се имена неких ужасних особа не нађу на мапи неба. Није сигурно ни да ће име, које је добило највећи број гласова, бити одобрено. Ако направе анкету за називе објеката, који ће се отворити на Плутона 2015, неки од њих могу бити одбијени, указује Владимир Сурдин:

- Мислим да ће већина предложених имена од стране јавности бити одобрена, али сигурно не сва. Већ постоје хиљаде имена даваних астероидима, и десетине хиљада на површини Марса и Венере. Не траба их дуплирати, као што на Земљи постоји неколико градова под називом "Москва".

За називе објеката на Плутона се може користи иста "митологијска" листа, која се већ налазила у анкетама. Највероватније ће ту бити додати и дизнијеви ликови, почевши од Мики Мауса. Иронично, то је у директној вези: породичног пса Мики Мауса Дизни је назвао Pluto. Према једној легенди, он је био импресиониран открићем Плутона, које се догодило исте 1930, и изазвало глобалну сензацију.

Борис Павлишчев,