Аркадије Черњецки: Глобални разум је неодвојив од глобалног информационог простора

12-07-2013 09:15:46 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У оквиру пријаве Русије за одржавање сајма EXPO-2020 у Јекатеринбургу одржан је симпозијум Глобални разум. Пред његовим учесницима говорио је члан горњег дома руског парламента Аркадије Черњецки који је између осталог истакао:

- За моје колеге и мене велика је част да Вас поздравимо у Јекатеринбургу, граду који се већ уписао у историју Светских универзалних сајмова. Дело наших уралских мајстора – јединствени Каслински павиљон од ливеног гвожђа освојио је кристални Гран-при и велику златну медаљу на Светском универзалном сајму у Паризу 1900. године. Карта Француске направљена у Јекатеринбургу од уралских драгуља и племенитих метала добила је гран-при на истом сајму, а директор брусионице Мостовенко награђен је орденом Легије части. Овај јединствени поклон се и данас чува у Француској.

Одржавање 2020. године Светског универзалног сајма ЕКСПО у Јектаринбургу представља јединствену могућност за целу светску заједницу да поново за себе открије град који је по Декрету Петра Великог основан још 1723. године. Данас је Јекатеринбург руски град који се најдинамичније развија, поседује развијену и разноврсну економију и лидер је у привлачењу инвестиција међу другим руским градовима. Остајући велики индустријски центар, град постепено постаје центар људског интелектуалног капитала, захваљујући својим ресурсима у области високог образовања и науке и претендује да постане центар иновационог развоја.

Светски универзални сајам ЕКСПО 2020 ће помоћи Јекатеринбургу да постане светски полигон интелектулних дискусија, као и да добије додатни снажан импулс за развој, што у потпуности одговара циљевима и задацима светског сајамског покрета ЕКСПО и филозофији Међународног бироа за сајмове.

Тема изложбе ЕКСПО 2020 Глобални разум - коју је Русија понудила, представља амбициозан покушај за свестрано истраживање једне од најупечатљивијих појава савременог света – глобализације: њених последица, претња и изазова.

Ова тема је изузетно важна за светску заједницу. Пошто сви ми – становници планете – имамо заједнички интерес у коришћењу свих достигнућа цивилизације ради решавања глобалних проблема човечанства.

Многонационална, многоконфесионална савремена Русија с богатим културним традицијама, која се динамично развија, представља одличну платформу за размену мишљења и идеја и израду глобалног дневног реда.

Иновациона својства и демократичност у области културног развоја омогућили су Јекатеринбургу да формира толерантну полиетничку градску културну средину која подстиче вишестрану самореализацију грађана, независно од њихове вероисповести. Покренувши у Јекатеринбургу глобални дијалог култура, не желимо само да одговоримо на питања – Шта је глобалиација, према каквим променама у културној и друштвеној средини води и како ће утицати на националну свест грађана, већ желимо и да од нашег града направимо још једну мултикултурну престоницу на карти света.

Овде смо се окупили како бисмо већ у фази кампање везане за пријаву, покренули дијалог који ће се у случају да Русија победи, претворити у светску дискусију о веома важној појави која се динамично мења и која није до краја проучена, а обухватила је све земље и континенте без изузетка – глобализацији. Свет је већ глобалан и наш заједнички задатак је да створимо ефикасну и општеприхватљиву платфору за управљање овим процесом. Процесом који из дана у дан постаје све бржи и представља ризик да ће измаћи контроли, који је у стању да напредак претвори у назадовање, а будућност у тачку неповрата.

Русија је историјски у свету заузимала кључне позиције у најразличитијим областима – од науке, уметности и спорта до глобалне политике и још увек има вођство у многим универзалним областима људских интереса и делатности. Русија је глобални политички и економски играч, а Светски универзални сајам је за нас још једна могућност да покренемо дискусију о глобалној тематици.

Глобализација је историјски, економски и друштвено-културни процес, који се у значајној мери базира на свеобухватном развоју микроелектронике и информационих технологија које генеришу нову комуникациону заједницу

Глобални разум је данас неодвојив од глобалног информационог простора. Простор који се развија великом брзином формира процесе глобализације и најозбиљније утиче на њих. Захваљујући интернету свет се ујединио у јединствено свеопште информационо поље.

Тумачења појма глобализација данас има исто онолико колико и приступа његовом проучавању. Зато смо у својој пријави ову велику тему поделили на 5 подтема: Глобализација и иновације, Глобализација и култура, Глобализација и економски процеси, Глобализација и друштво, Глобализација и квалитет живота.

Надам се да ће наша данашња дискусија донети практичну корист и исправити низ пропуста у засад недовољно проученој појави – глобализацији.

Надам се да ћемо имати могућности да наставимо ово разматрање у ширем кругу 2020. године на Светском сајму у Јекатеринбургу. У случају да буде донета одлука о томе да се сајам одржи у Јекатеринбургу, у оквиру њега ће бити одржан међународни форум Јекатеринбург-2020 Глобални разум.

Планирамо да се на том форуму окупе сви светски стручњаци, научници, социолози и филозофи, државни посленици. Њихов дијалог ће помоћи у стварању јединствене међународне платформе за ефикасно управљање глобализацијом.