Налазите се на страници > Почетна > Вијести > Свијет > Хиџаб остао забрањен

Хиџаб остао забрањен

12-07-2013 09:14:52 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Врховни суд Русије је прогласио законитом забрану ношења хиџаба у школама. Судски колегијум је одбио жалбу тројице житеља Ставропоља који су покушавали да издејствују укидање одлуке покрајинске владе о недопустивости ношења муслиманске мараме на часовима.

Сличне забране су већ на снази у другим регионима земље, на пример, у Башкирији, Адигеји и Дагестану. Међутим, има и изузетака: на пример, у Татарстану ношење марама није забрањено. Од нове школске године ће школска униформа постати обавезна у свим регионима у земљи. Сваки регион ће самостално одлучити како она треба да изгледа.

Произвођачи одеће су већ почели битку за уговоре. Један комплет школске униформе кошта од хиљаду и по до две хиљаде рубаља. Облачење школа је профитабилан посао. Међутим, ово питање је већ изазвало мноштво спорова. Неки долазе и до Врховног суда. У Ставропољској покрајини је незадовољство неколицине становника изазвала забрана регионалних власти за ношење хиџаба на часовима. На крају је поднета судска тужба са захтевом да се укине увођење школске униформе у Ставропољу. Колегијум за административне послове Врховног суда ју је одбио. Међутим, на ову одлуку ће бити поднета жалба, изјавио је адвокат Мурад Мусајев, који представља интересе делова становника у региону.

- Данашњу судску одлуку, као и претходну одлуку Ставропољског покрајинског суда не диктирају закон и право. Све су то дискриминационе одлуке, антиуставна дејства на која ћемо се жалити у президијуму Врховног суда Русије.

У знак подршке хиџаба већ су говорили не само руководилац Савета муфтија Русије, већ и представници Руске Православне Цркве. О иницијативи чиновника је негативно говорио председник синодалног одељења за односе Цркве и друштва протојереј Всеволод Чаплин. Међутим, у Министарству образовања је више пута истицано: не ради се о ограничавању права муслимана, у школама треба да буде забрањена свака демонстрација било какве религиозне припадности. По мишљењу директора Међународног института за најновије државе Алексеја Мартинова,

- Наравно, то не само да не помаже миру и слози, већ и наружује децу. Ултимативна жеља родитеља-муслимана да приморају девојчице да носе хиџабе у школи је прилично чудног карактера кад се ради о многонационалној, мултикултуралној држави.

Управо у овом контексту је крајем прошле године о увођењу школске униформе говорио Владимир Путин. Руски председник је истакао: „Наша држава је световна и од тога треба да полазимо.“ Притом је шеф државе истакао да Русија треба да се угледа на међународно искуство. Најистакнутији пример је Француска. Закон о забрани ношења религиозне одеће у државним школама тамо је уведен још 2004. године. И ма како чудно то било, број конфликата је значајно смањен. Једноставно зато што су се појавили јасни захтеви и јасна позиција државе. Без освртања на то да ли се то некоме свиђа или не.

Ана Хрустаљова,