Руска армија: први „научни пук“ маршира

12-07-2013 09:35:44 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Русија почиње са применом новог војног програма. Садашњи студенти и дипломци техничких факултета су добили могућност да истовремено служе војни рок и да се баве научним радом. Наравно, оним научним радом, који се може користити у оквиру одбрамбених и оружаних снага. „Начни пук“- тако су у оквиру Министарства одбране назвали ову војну формацију.

„Научни пук“- не значи да ће војници морати да напрежу само свој мозак. Војни поредак, као и обуку свакако ће морати да уче. Идеју да се у редове војске позивају и талентовани студенти, представио је министар одбране Сергеј Шојгу на сусрету са ректорима факултета у марту ове године. Иницијативу су подржали не само порфесори, већ и будући научници, јер током своје редовне војне службе на овај начин могу да наставе са својим научним радом. Бити део овог „научног пука“ није једноставно, говори проректор за начуни рад Факултета техничких наука Баумана, Борис Падалкин:

- Конкурс је био тако велики, 3 особе су се бориле за једно место. Одабир је био вршен према критеријуму њихове научне делатности и досадшњих резултата, нпр досадашње учешће у истрживачко-конструкторским радовима. Они који имају неке проблеме, ретко коме су потребни. Потребни су нам здрави, млади људи.

Ове године се планира формирање 4 оваква пука. У сваком ће бити између 50 и 100 људи. У перспективи ће оваквих пукова бити још више. Сваки ће бити при неком научном центру, где ће ови млади људи радити уз висококвалификоване и искусне наставнике, рекао је главни уредник часописа „Арсенал отаџбине“ Виктор Мураховски:

- Задаци који се постављају пред ове Централне научно- истраживачке институте су прилично озбиљни. Пре свега, на основу тактичко- техничких захтева према новим и савеременим оруђима и оружју, војној техници. Зато, управо овако добро школовани млади људи могу да помогну у оквиру оваквих научних пукова, јер ће понудити свеже идеје.

Они који одраде тј. одслуже годину у оквиру научног пука, моћи ће да добију војна звања и да остану у начно- истраживачким организацијама Министарства одбране на официрским дужностима. Најталентованији могу да очекују да ће им држава понудити интересантне каријерне перспективе. Сергеј Шојгу је обећао да ће им бити понуђено такво што, што ће тешко бити одбити.

Рита Ошун,