Луксембург остао без Јункера, чека га сада Европа

12-07-2013 09:12:53 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У Луксембургу је поднео оставку премијер Жан-Клод Јункер. Може да се сигурно тврди да је то повезано са скандалом глобалног ухођења специјалних ресора САД. Савезници Јункера у владајућој коалицији затражили су распуштање парламента и ванредне изборе, када су у радним кабинетима министара и посланика били пронађени уређаји за прислушкивање. У војводини отворено кажу да су луксембуршки специјални ресори деловали заједно с АНБ САД.

Јункерса су оптужили за то, што је он изгубио контролу над својом обавештајном службом. Зато је премијер у четвртак, 11. јула, поднео Великом војводи луксембуршком Анрију молбу за оставку. У Европи је то први случај, када је положај добровољно напустио премијер, чији су специјални ресори осумњичени за помоћ америчкој обавештајној служби. Та се помоћ састојала у олакшању шпијунирања сопствених владе и грађана.

Нит тог скандала сигурно се вуче и у Вашингтон, сматра аналитичар руског Института глобализације и социјалних покрета Михаил Нејжмаков.

- Постоји мишлење да откривање уређаја за прислушкивање у радном кабинету самог Јункера, као и информације о злоупотребама луксембуршких специјалних ресора, повезани су са тиме, што су они радили заједно с АНБ САД. Без обзира на то, што је Јункер био шеф владе мање државе. он је био веома утицајни европски политичар. Као објекат је он, свакако, интересовао америчке специјалне ресоре.

Јункер је заиста по свом утицају на европску политику био, може да се тврди, неколико пута већи од његовог родног Луксембурга.

59-годишњи син обичног радника, правник и финансиста заузимао је положај премијера у току 18 година: нико од европских лидера не може да се похвали таквим стажем. Међутим, у Луксембургу му је постало доста тесно, те се он, изгледа, спрема за нове европске положаје. За то постоје велике могућности: идуће године ће бити упражњена два висока места у ЕУ.

2014. године ЕУ мора да промени председника, чији положај заузима Белгијанац Херман ван Ромпеј. Исте године предстоје избори новог премијера ЕУ, председника Еврокомисије Мануела Барозуа. Португалца у ЕУ многи не воле. Жан-Клод Јункер ће сигурно заузети један од тих положаја, за шта се он активно спрема.

Андреј Федјашин,