Током 25 година Русија успоставила нафтни рекорд

10-07-2013 04:58:17 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Русија је у јуну успоставила 25-годишњи рекорд у вађењу нафте – саопштавају руски медији. Сваког даноноћја у земљи се вади 10.5 милиона барела нафте. Ради упоређења: Саудијска Арабија дневно вади 9,5 милиона барела.

Током последњих година смо пратили активни раст вађења нафте према новим пројектима, - истичу експерти. У неке од њих компаније су почеле да инвестирају још пре кризе, данас оне постижу пројектовани капацитет. Роснефт је повећала вађење на Ванкорском налазишту, протекле године је био постигнут капацитет 18,5 милиона тона нафте. Осим тога, истакао се Гаспром – компанија је повећала производњу гасног кондензата. Расту производње су допринеле високе цене нафте. У фебруару ове године оне су постигле врхунац од 119 долара за барел. Спољна конјунктура је важан, а не и једини чинилац, који одређује ниво вађења енергената у Русији, - истиче аналитичар ИФД Капитал Виталиј Крјуков.

- Кључни чинилац, који одређује вађење нафте у Русији су пореске повластице и жеља владе да адаптира порески режим према новим условима коришћења недара земље. Компаније освајају све више нафте, која се теже вади, ти пројекти траже одређене пореске бенефиције. Иначе, перпективе вађења нафте у Русији ће одређивати пореске бенефиције, пружене компанијама у вези са новим пројектима.

Још пре пар година многи експерти су прогнозирали пад производње: традиционална налазишта Западног Сибира се исцрпљују, разрађивати нова није рентабилно. Управо увођење повластица за тежа налазишта помогло је променити ситуацију, - говори директор Института националне енергетике Сергеј Правосудов.

- Влада је правилно кренула путем диференцијације пореза на вађење корисних руда. Раније тешка налазишта нису уводили у експлоатацију, данас већ уводе. Захваљујући томе расте производња нафте.

Експерти прогнозирају даљу позитивну динамику. Потенцијал раста вађења нафте је огроман: на реду је епиконтинентални појас. Изгледа да ће потражња за нафтом остати на високом нивоу. Само ће њен корисник бити не Европа, већ Кина и Индија. Економије ових земаља већ у току више година демонстрирају стабилни доста високи раст. На Петербуршком међународном економском форуму је био закључен уговор, који је без преседана. Руска компанија Роснефт и кинеска CNPC су се договориле о испорукама нафте у току 25 година у обиму 46 млн тона годишње.

Влад Гринкевич,