Катар и Саудијска Арабија: Конкуренција у Египту

10-07-2013 04:54:05 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Египат је постао поприште сукоба, и то не само присталица секуларне власти и исламиста. За утицај у тој највећој арапској земљи, боре се и спољни фактори. Најактивније у овом "рату" учествују две монархије Персијског залива - Катар и Саудијска Арабија.

Након пуцања на демонстранте, од стране војске, испред седишта републиканске гарде, салафидска странка "Ан-Нур" је одбила да учествује у преговорима са новом власти у Египту. Међутим, још недавно, салафити су поздравили збацивање председника Мохамеда Мурсија. То је још један показатељ да међу египатским исламистима постоји раскол. Њихово умереније крило - "Муслиманска браћа", спремни су да се боре за повратак Мурсија на власт. Радикалнији Салафити верују да Египту треба нови вођа. Линија поделе прелази далеко изван предела Египта. Ствар је у томе, да као "Муслиманска браћа" и "Ан-Нур" има стране покровитеље. "Браћу" подржава Катар. Управо у Дохи се налази њихов духовни вођа - шејк Јусуф Кардави. Покровитељ Салафида је Саудијска Арабија, где је вахабизам доминантна идеологија. Ситуацију коментарише председник Института за Блиски Исток Јевгениј Сатановскиј:

- Катар је, не само у Египту, већ у свим земљама "арапског пролећа“ подржавао и наставља да подржава "Муслиманску браћу "и сродне покрете. На пример, лидере "Ан-Нахда" у Тунису и "Хамаса" у Гази. Сходно томе, Салафиди - људи Саудијске Арабије. Истовремено, Саудијска Арабија је срдачно честитала војној хунти и Адли Мансуру, који сада врши функцију председника Египта, на свргавању "Муслиманске браће".


Помоћ својим штићеницима, Доха и Ријад исказују на различите начине. Пре свега, наравно, кроз финансије. Како тврди Financial Times, Катар је "инвестирао" у Египат 8 милијарди долара. Катарски телевизијски канал "Ал-Џазира" је пружао информативну помоћ влади Мурсија. Не изненађује да је, после обарања Мурсија, емитовање "Ал-Џазире" у Египту било заустављено. Канцеларије телевизије су претресене, а њихов шеф бироа у Каиру је ухапшен. Ништа мање активна у Египту је и Саудијска Арабија, објашњава експерт Института за стратешке студије и анализе Сергеј Демиденко:

- Они пружају свеобухватну подршку: политичку, дипломатску, финансијску. То је уобичајена пракса, коју Саудијска Арабија проводи од 70-их. Не тако давно, њој се придружио и Катар.

Египат није једина земља око које се боре за утицај Доха и Ријад. Монархије се, такође, такмиче и у Магребу, Сирији, Либану, Јемену и Палестини, тј. готово на целој територији Великог Блиског Истока, примећује Евгениј Сатановскиј:

- Ово је борба за утицај једне или друге државе, једне или друге политичке силе. Ово је борба за економске пројекте. Између осталог, након свргавања Гадафија, Катар и Саудијска Арабија су почеле борбу за пројекте у Африци везаним за наслеђе либијског диктатора. У Етиопији, Салафиди су претрпели знатне губитке. Саудијска Арабија је затворила цели низ великих инвестиционих пројеката, док се Катар раширио.

Стручњаци верују да је збацивањем Мохамеда Мурсија задат озбиљан ударац Катару. И то, не само у Египту, већ у свим земљама "арапског пролећа". Видевши да власт "Браће" и њихових покровитеља из Катара није толико јака, њихови противници у другим земљама ће кренути у офанзиву.

Артјом Кобзев,