Сноуден има «нови дом», али како да доспе тамо?

10-07-2013 10:04:23 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Председник Венесуеле Николас Мадуро је објавио да је његова земља добила упит припадника ЦИА и АНБ САД Едварда Сноудена, те је спремна да га прими. Ствар је у томе, када ће и како Сноуден одлучити да пређе у ново боравиште.

Да прихвате Сноудена су спремне осим Венесуеле Боливија и Никарагва. Да размотри упит је спремна и Куба.

Проблем са пресељавањем Сноудена је огроман. Он може да лети у Венесуелу преко Кубе, али ће тада део маршруте бити изнад територије САД. Ту би се могло десити свашта. Преко континенталне Европе после инцидента с авионом боливијског председника Ево Моралеса у Аустрији пут је фактички затворен: ни Француска, ни Шпанија, ни Португалија неће пустити авион са Сноуденом. Још једна трансатлантска маршрута – преко Ирске – такође није изводљива. Ирске власти су објавиле да ће бити сроемне да задрже авион с избеглицом.

Међутим, потребно је кренути. Председник РФ Владимир Путин је јасно ставио на знање да се руски део одисеје Сноудена одуговлачио. Он не би желео да би то негативно утицало на односе Русие и САД. На конференцији за штампу 1. јула је Владимир Путин изјавио да Сноуден мора да се определи.

- Ако он пожели да некуда иде, те неко га прихвати, нека изволи. Ако пожели да остане ту, постоји један услов. Он мора да обустави рад, усмерен на наношење штете нашим америчким партнерима, мада је то чудно чути од мене. Узимајући у обзир да се он осећа заштитником људских права и борцем за та права, судећи по свему, он неће обуставити такав рад. Дакле, он мора да изабере земљу за свој боравак и пређе тамо.

САД и саме не желе да се свађају са РФ због Сноудена. Портпарол Савета безбедности САД Бернадет Михан је демантовала 8. јула саопштења неких руских медија да је председник Барак Обама због предмета Сноудена спреман да укине септембарску посету Русији. То није тачно. Председник Обама намерава да посети Русију у септембру, - рекла је Михан.

У САД-у главног раскринкавача масовног праћења АНБ чекају оптужбе за оглашавање државних тајни и шпијунажу. Казна може да буде доживотни затвори, а чак и смртна казна. Сам Сноуден је такав развој догађаја давно предвидео. О томе сведочи објављен у листу Гардиан 9. јула други део опширног интервјуа с агентом, који је он дао у јуну приликом свог боравка у Хонгконгу.

- Мислим да ће влада покренути истрагу против мене. Они ће ме оптужити за озбиљне злочине, што сам прекршио закон о шпијунажи (закон 1917. године). Они ће тврдити да сам помогао нашим непријатељима, саопштивши им о постојању свих тих система глобалног ухођења. Међутим, то се може тврдити о свима, ко отвара информације, које сведоче о постојању система масовног ухођења.

Неочекивана алузија за евентуалну маршруту Сноудена је стигла из Киргизије. Тамо је председник друштвеног покрета Финас Џингиз Болотбеков предложио да се избеглици пружи азил, или у сваком случају да му се не чине транзитне препреке. Није јасно, како су власти средњоазијске републитке реаговале на то.

Иначе, двонедељна епопеја Сноудена, изгледа, ближи се крају. Само није јасно какав је тај крај.

Андреј Федјашин,