Министарка иностраних послова Колумбије очарана Русијом

09-07-2013 08:23:43 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Почетком јула министарка иностраних послова Колумбије Марија Анхела Олгин посетила је Русију. Шефица колумбијске дипломатије је преговарала са министром иностраних послова Русије Сергејом Лавровим о свим питањима билатералних односа и међународне проблематике.

Министри су потписали Програм заједничких акција на подручју образовања, културе и спорта у периоду од 2013. до 2015, рекла је министарка Олгин у ексклузивном интервјуу за Глас Русије.

- Посета је била јако плодна. Састанак са Сергејом Лавровим је сјајно прошао. Такве посете за циљ имају зближавање и јачање односа, а управо то и желимо када је Руска Федерација у питању. Сматрамо да би један од главних праваца у сарадњи требало да буду везе на нивоу предузетничких кругова из обе земље. Поготово што нема потребе за конкуренцијом, можемо лепо надопуњавати једни друге.

Још један битан део заједничких пројеката требало би да чини сарадња у сектору горива и енергетике пошто је Русија један од водећих произвођача у тој сфери. Колумбија је исто тако учинила неке битне кораке у том правцу: тренутно производимо милион барела нафте годишње, а потенцијал који имамо нам омогућава да будућност дочекамо са оптимизмом. И у том смислу Колумбија је веома заинтересована да ангажује технологије и искуство руских стручњака за нафту, које позивамо да учествују на тендерима за рад на нашим пројектима. Иста ствар се може рећи и о гасној индустрији и о рударству. Имамо велике резерве, тако да би руске компаније имале довољно простора за примену свог искуства и знања.

Москву је посетила делегација од 40 људи. Које су све гране представљене?

- Делегацију чине представници министарства пољопривреде, трговине, шеф Канцеларије за унапређење извоза, инвестиција у туризма Колумбије, руководиоци енергетске и рударске гране, војна лица, представници одбрамбене индустрије, који имају дугу и плодну сарадњу са руским колегама, као и представници приватног сектора.

Успели смо да постигнемо напредак пре свега у трговинским питањима. Наравно да постоје и проблеми, али то је ситуација која је типична за многе земље: питања фитосанитарне контроле и царинске компликације. Имамо одговарајуће договоре са Русијом, па се надам да ћемо успети да решимо постојеће проблеме и да заједно успешно идемо напред.

Ви и Сергеј Лавров потписали сте Програм заједничких акција на подручју културе, спорта и образовања. Шта је предвиђено тим програмом?

- То је у неку руку оквирни споразум који ће помоћи да дефинишемо могућности Русије и Колумбије у наведеним сферама и да их проширимо. На пример планирано је гостовање руског балета и позоришних трупа у Колумбији. Директор једног чувеног позоришта из Боготе специјално је дошао да преговара са представницима руских културних кругова и да оцени колико ће руска култура бити присутна у Колумбији следеће и 2015. године. Мислим да ти планови имају добру перспективу и да ће уметничке трупе из Русије наступати код нас врло често.

Што се тиче образовања и спорта, постоје велики ресурси за унапређење наших веза у тим сферама. Увек смо били захвални Русији за могућност да млади људи из Колумбије студирају у вашој земљии користећи стипендије. За наше студенте веома је атрактивна перспектива да студирају на високошколским установама у Русији и намера нам је да наставимо ту линију.

Да ли сте успели да се договорите са руском страном о активизацији туристичких размена?

- Главни задатак нам је да покажемо своје могућности као једна земља која угошћује туристе. Док се у Доминикану или Мексико углавном иде само због плажа и мора, Колумбија може понудити још пуно тога: подручја где се налазе плантаже кафе, Анде... Уобичајене аранжмане за одмор на плажи можемо употпунити великим бројем додатних програма, а намера нам је да туристима који долазе у Колумбију нудимо „пакет“ програм одмора. Да бисмо га промовисали треба да више радимо на популаризацији, да активније наступамо на сајмовима туризма у Русији.

Осим званичног програма, да ли сте током своје посете Москви успели да разгледате наш град?

- То је за мене прва посета Русији и просто сам очарана. Одлазим из Москве са великом жељом да се вратим.

Виктор Сухов,


КАТЕГОРИЈЕ