Распутин - руски, француски, амерички…

09-07-2013 10:34:57 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Спрема се за демонстрације у Русији филм Распутин са Жераром Депардјеом у главној улози. Филм, демонстриран приликом затварања Московског међународног филмског фестивала постао је сензација.

То је разумљиво: личност старца и пророка, повереника породице последњег руског императора све до сада је спорна, она није добила јасну оцену. Интересовање према личности Григорија Распутина постоји већ у току читавих сто година. Међутим, данас cе оно може сматрати изузетним, јер је реч не само о Русији.

О својој одлуци да тумачи Распутина изјавио је Леонардо ди Каприо. Снимање филма се планира у студију Warner Bros. Што се тиче рада Жерара Депардјеа, филм је снимљен за француску ТВ. У Москви је демонстрирана руска филмска верзија француског Распутина. Материјал Францускиње Жозе Дајан је премонтирао руски редитељ Ираклиј Квирикадзе. Фактички је испао нови, самостални филм, само су глумци исти. Више година сам сањао о улози Распутина, - признао је Жерар Депардје. – Чини ми се да добро осећам и схватам свог јунака.

- У неком смислу Распутин живи у сваком од нас. Шта је Распутин? То је енергија живота, витална снага, које има у сваком човеку. Сваки од нас оваплоћава је на свој начин: и глумци, и обични људи.

Иначе, мора да се каже: Депардје није надмашио истакнутог руског глумца Алексеја Петренка, који је тумачио улогу Распутина 1970-их година у филму Елема Климова Агонија. Тај филм, како се често дешавало у Совјетском Савезу јарким необичним личностима, стајао је у орману 10 година, пре него што је био демонстриран. Алексеј Петренко је уложио у улогу Распутина сву снагу, страст и навалу, за које је споособан човек. Осим тога, он је успео да дода том лику и неко лудило. Ево што каже о томе сам уметник.

- Распутин је био прави јуродивац. Такви људи праве противречне поступке – ради тога да би изазвали гнев против себе и добили казну, казну за грехе – своје и других људи.

Депардје, Петренко… Истакнути представници француске и руске синематике… Међутим, спреман је да пружи и своје третирање тог лика још један љубимац руске публике – глумац Владимир Машков. Данас он учествује у снимању историјске драме Распутин са више епизода.

Григорија Распутина и за живота, и касније називали су различито: неки су га сматрали свецем, неки злим демоном, једни су сматрали да је он упропастио породицу цара Николаја Другог, други су га сматрали оклеветаним пророком. Обичан необразован сибирски сељак је успео да постане повереник царице, пријатељ цара, вршилац судбине империје – он је изазивао негодовање, завист, мржњу, те су га завереници убили у децембру 1916. године. Шта је узрок данашњег таласа интересовања према тој личности? Наш живот, плитке теме! Публика се зажелела таквих грдосија као што је Распутин! – рекао је у интервјуу Гласу Русије аутор књиге о Распутину, познати писац Алексеј Варламов.

- Људи катастрофално постају ситни, дводимензионални… То није њихова кривица, данас је време такво – информативно. Информације нас тиште и мељу у својим жрвањима. Зато има тежње за крупним личностима – јарким, дубоким, необичним. Такав је био, безусловно, Распутин.

Током протеклог века у свету је снимљено око 300 филмова о Распутину. И то, рад се наставља.

Рита Болотска,