Културни хазард спортских игара

07-07-2013 10:32:13 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Главни спортски догађај ове године – 27. Светска летња Универзијада почиње у главном граду Татарстана Казању. Први пут у историјату студентских Игара поред спортских такмичења почиње опширна Културна Универзијада. Њени учесници су 500 руских и страних стваралачких колектива и извођача.

Први догађај Културне Универзијаде је Међународни фестивал Рахмањинов. Музику великог руског композитора ће изводити на дан отварања Светских игара Денис Мацујев – пијаниста, који је популаран попут рок-звезде. Заједно с њим ће наступити Државни симфонијски оркестар Татарстана под управом Александра Сладковског. Истог дана – увече – оркетар ће постати главни музички учесник церемоније отварања Универзијаде.

- Данас морамо да будемо у најбољој кондицији да би демонстрирали ниво, који смо желели да постигнемо да би гости осетили да смо озбиљан темељит колектив.

Татарски театар опере и балета је предложио културном програму Универзијаде 11 приредаба уз учешће чувених диригената Валерија Гергијева и Михаила Плетњова. То је пуновредни оперско-балетски фестивал, рекао је редитељ Едуард Трескин.

- Спајање спорта и културе не може а да не импресионира. Овај фестивал, као и такмичења за спортисте, биће врхунац стваралачког потенцијала, који ће пружити читаву лепезу могућности нашег театра.

Место одржавања културног програма Игара ће бити не само академске сале. У Казању је отворен специјално уређени Парк Културне Универзијаде - он није мањи од стадиона: има 30 хиљада седишта. Представљајући тај објекат, градоначелник Казања Илсур Метшин је рекао:

- Културна Универзијада мора да буде на највишем нивоу! Поставили смо задатак да не само преко церемоније отварања и затварања, већ и помоћу Парка Културне Универзијаде током читавог периода покажемо ширину и дубину Русије, мултинационалну и савремену Русију.

У парку се планирају наступи бројних фолклорних колектива, фестивали националне кухиње. Посебан догађај ће бити свакодневне представе легендарног циркуса Дју Солеј са специјалним програмом спортске тематике. Све до сада ти познати у свету уметници организовали су такве представе само у канадском граду Квебеку. Причајући о парку као јединственом пројекту Културне Универзијаде, његов извршни директор Игор Сивов је истакао:

- У овом парку први пут у историјату универзијада биће изложена следећа универзијада. Пре тога је само Казањ био експониран на претходним универзијадама, код нас ће бити представљене Италија и Кореја.

Италијански град Трентино, јужнокорејски Кванџу, као и сибирски Краснојарск су заиста организовали у шаторима своја мини-представништва. У децембру ове године ће Трентино постати домаћица зимске Универзијаде-2013, у Кванџуу ће бити одржане летње Игре 2015. године. Краснојарск претендује да би прихватио светско студентство зими 2019. године. Све интересује све: и спорт, и култура.

Олга Бугрова,