Иностране компаније боре се за брзу пругу „Москва - Казањ“

09-07-2013 10:27:34 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Из Москве до Казања за свега 3 и по сата - ова ће се могућност појавити у понуди Руских железница већ 2018. године, пред почетак светског шампионата у фудбалу.

Брзи возови у Русији већ постоје. Возови „Сапсан“ повезују Москву са Санкт Петербургом и Нижњим Новгородом.

- Што се тиче пројекта „Москва- Казањ“, он ће бити први такве врсте, са чијом ће се реализацијом почети од нуле. На тај начин стварамо потпуно нову основу за развој таквог вида транспорта. У свету су већ прошли ову фазу- постоје јапански модели, француски и италијански.

Французи имају ефикасну политику цена, имају посебан начин обраде земљишта технологијом која побољшава квалитет и издржљивост, саопштавају из компаније, „Спид Лајнс" - која помаже руским железницама и која је ангажована на пројекту „Москва-Казањ“.

Међу недостацима је могућност да се ради само током дана. Претпоставља се да ће ноћу железничка магистрала бити отворена искључиво за одржавање, што је у супротности са плановима Руске железнице за контејнерски транспорт. Док Французи мисле о томе како да се разделе путнички и теретни железнички токови, помоћ је понуђена од стране других земаља. Међу њима су Шпанија, Немачка, Јужна Кореја, Кина и Јапан. Изабрати сарадника неће бити лако, кажу стручњаци. На пример, предност Јапана је брзина железнице, Европе - у квалитету, Кине – у брзини изградње и ниским ценама.

Инвестиције за изградњу осам стотина километара брзих пруга се процењују на 928 милијарди рубаља. Једна трећина трошкова пројекта потиче из приватних инвестиција. Држава, са своје стране, надокнађује инвеститорима средства утрошена током животног циклуса пројекта. Након пута од Москве до Казања, брзе пруге могу да се појаве широм земље. Због географског положаја Русија има све шансе да постане главна магистрала за извоз азијске робе у Европу.

Татјана Голованова,