Зона слободне трговине под знаком питања

09-07-2013 10:24:41 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/openDemocracy/cc-by-sa 3.0/ |


У условима растуће економске конкуренције у свету, посебно при сталном расту утицаја азијских држава, Европа и Америка су решиле да уједине своје напоре. У понедељак, 8. јула у Вашингтону су почели преговори међу САД и ЕУ о формирању највеће зоне слободне трговине која би обухватала 800 милиона потрошача и на њу би отпадала половина укупне светске производње.

Али, коначно решење неће бити брзо донесено. Преговори су почели и то је важно, обзиром на скандалозна отркића да је САД шпијунирала своје партнере из ЕУ. Много се говорило о могућем прекиду преговора о формирању трансатлантске зоне слободне трговине са САД, обзиром да су европски политичари ипак били у шоку након откића да су били прислушкивани. На пример, немачке социјал- демократе и „зелени“ тражили су отворено у Европском парламенту да се прекину било какви преговори, указујући на одсуство узајамног поверења. Али, прагматизам, како обично бива, надјачао емоције и Европљани су ипак одпутовали у Вашингтон.

Трансатлантска зона слободне трговине се разматра и као врста реакције на глобалну финансијско-економску кризу. Говорећи о макроекономским последицама новог договора, неки експерти прогнозирају могући раст свеукупног БНД у Европи за 0,5%, а у САД за 0,4%. Према неким рачуницама европских аналитичара, у Европи се може појавити чак до 400 хиљада нових радних места, а то се свакако позитивно може одразити на све присутнији проблем - незапосленост младих.

У сваком случају, обе стране ће се наћи у плусу- ни у САД, ни у Европи неће бити губитника. Зато су обе стране заинтересоване за наставак преговора и објективних препрека за реализацију пројекта нема. Безусловно, подаци које је Едуард Сноуден обелоданио, могу бацити сенку на преговоре. Ове недеље шпијунски скандал ће бити тема за разматрање односа између ЕУ и САД. Али, мало је вероватно да ће на практичном нивоу ове околности негативно утицати на односе Америке и Европе.

Шеф оделења евроспке безбедности Европског института РАН Дмитриј Данилов је приметио да овај скандал може да утиче на процес преговора тек краткорочно и додаје:

- Шпијунски скандал већ утиче на овај процес. Прилично је тешко постићи консензус унутар ЕУ, а у вези са тим скандалом. Европљани ће несумњиво, у некој мери, тражити да процес преговора са САД буде транспарентнији, као и сами трансатланстски односи. Али, не видим овај шпијунски скандал као дугорочни фактор, који утиче на формирање зоне слободне трговине.

Јекатерина Иванова,