Кристална Турандот за јаке људске емоције

08-07-2013 01:28:09 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Најстарија независна позоришна награда у Русији Кристална Турандот додељена је и ове године. Главни њени јунаци постали су домаћини сцене на којој се одвијала свечана церемонија доделе – трупа московског позоришта Вахтангова. Представа Евгеније Оњегин коју је поставио главни редитељ овог позоришта Римас Туминас, проглашена је најбољом у протеклој сезони.

Представа је између осталог награђена и за најбољу сценографију. У последње време колектив позоришта Вахтангова, може се рећи, размажен је наградама. Прошле године представа Пристаниште коју је такође поставио Римас Туминас, однела је много високих награда. Већ тада, излазећи на сцену по награде, глумци су најављивали: Припремите се, ми ћемо вас још зачудити Оњегином. И зачудили су. Без обзира на то што се Евгеније Оњегин усталио на оперској сцени и што се чинило да је немогуће удаљити се од овог стеротипа, Туминас је преосмислио чувени Пушкинов роман у стиховима. Тако да је зачудио не само публику, већ и колеге. Режисер Сергеј Урсуљак је био буквално затечен.

- Уопште не схватам како се тако нешто може урадити! Не схватам и клањам се смелости човека који може себи да дозволи да пренесе на сцену Евгенија Оњегина.

У верзији Туминаса, на пример, јунаци су добили двојнике. У извесним тренутцима на сцену излазе два Оњегина – млад и већ у годинама. Остарели јунак као да се враћа у своју прошлост и посматра самог себе. Неочекивану одлуку редитељ је имао и за другог главног јунака – песника романтичара Ленског. У представи Ленски убијен у двобоју ускрсне и наставља да живи, старећи као и Оњегин. Фантазија редитеља изгледа нема краја. Између осталог Римас Туминас је уверен да би се Пушкину то допало. А о својој замисли каже: хтео сам да избацим на сцену, на публику читаву палету јаких људских емоција.

- Тамо је и љубав, и живот, и жудња, и завист, и праведност и жеља. То је некако све ушло не само у ову представу – Евгеније Оњегин улази у мој живот.

Две статуете Кристалне Турандот добила је представа Добри човек из Сечуана московског Позоришта Пушкин. Епски стил Бертолда Брехта је оваплотио на московској сцени познати петербуршки редитељ Јуриј Бутусов. Специјално за ову поставку култна драма за позоришни свет била је преведена поново. И зазвучала је савремено, како се обично дешава у радовима Бутосова. Прича о проститутки Шен Те, која је једина од грађана дала крв боговима и била њихова љубимица, али је патила због сопствене доброте, испала је не само инетелектуално, већ и префињено, врло лепо. А легендарна глумица Ала Демидова добила је почасну Кристалну Турандот За дугогодишње верно служење позоришту. Награду је дочекала са осмехом искусне следбенице Мелпомене.

- Награде је пријатно добијати у младости, а када ове награде добијаш сада, то су већ одавно награде публике. Они су за оне који долазе на моје концерте, који ме се сећају, можда чак и воле. И зато је пријатно. То је награда за публику. Ваша награда.

По традицији заједно са наградом Алу Демидову чека бенефис у њену част – Кристални бал Кристалне Турандот.

Карина Ивашко, Олга Бугрова,