Путин: Приоритет морају бити Ваздушно-космичке снаге

08-07-2013 11:50:16 | | fakti.org/ vostok.rs |


Русија је представила противваздушни ракетни систем средњег домета „Витез" који ће заменити старије варијанте система С-300 који су уведени у употребу осамедесетих година прошлог века и ускоро иду у пензију.

Нови ракетни систем земља-ваздух направила је позната фирма „Алмаз/Антеј", а војска ће тестирање ново оружје током године.

„Витез“ је представљен државном и војном врху у фабрици „Обухов" у Санкт Петербургу, где се и производи.



Овај ракетни систем чине савремени радар, нови мобилни командни систем и лансер са 12 ракета 9М96 који се лансирају из вертикалног положаја и до циља наводе уз помоћ радара.

Сличне ракете користи и систем С-400, тренутно најсавременији који у свом арсеналу поседује руска војска.

„Витез" ће моћи до испаљује и ракете мањег домета.

Путину је било показано како се – и којом брзином – „Витез“ припрема за борбена дејства. Чак је ушао у кабину тешког камиона који је мобилна лансирна новог ракетног система.

Путин је потом разговарао са конструкторима новог оружја и при том нагласио да су С-300 и С-400 веома тражени на светском тржишту и да ће се зато у њихов развој даље улагати. Утолико пре што се ти системи по ударним могућностима приближавају стратешким атомаским снагама.

Руски лидер је приоритетним назвао опремање Ваздушно-космичких снага најновијим наоружањем. Уз упозорење које довољно говори: „Сједињене Државе настављају да инсталирају своју противракетну одбрану. Војни експерти сматрају да је могућ први, разоружавајући удар чак и против атомских држава. Ми о томе морамо водити рачуна. Уосталом, многе земље повећавају свој офанзивни потенцијал, са тежиштем на ракетама средњег домета“.

Да у реченом ни једна реч није била ни случајна ни сувишна, сведочи и овај наставак: „Русија не сме дозволити да буде нарушена равнотежа система стратешког обуздавања, поготово преко снижавања могућности наших нукеалрних снага. Зато морамо даље повећавати оперативно-тактичке могућности својих Ваздушно-космичких снага“.

Узевши реч после шефа државе, потпредседник руске владе задужен за војну индустрију и космос, Дмитриј Рогозин, упозорио је да је Запад масовну примену суперпрецизних оружја претворио у своју стратегију.

„Сведоци смо револуције у развоју наоружања. Русија не сме седети скрштених руку. Рад на штиту и мачу одувек су ишли заједно јер усавршавање средстава за напад доводи до јачања одбране.

Војни аналитичар Саид Аминов, верује да ће „Витез” моћи да се бори против мета на удаљености од 30 до 120 километара, као и да се може сврстати како у ред система ПВО, тако и међу системе за тактичку противракетну одбрану.

Први човек „Алмаз-Антеја" Владислав Мешников рекао је Путину да компанија планира да преда систем Министарству одбране Русије до краја ове године.
„Алмаз-Антеј" је систем „Витез" делимично базирао на систему „чун кунг" који је радио за војску Јужне Кореје.

Руски војни званичници су подржали пројекат „Витез", који има боље карактеристике од система који је рађен за Јужну Кореју, а цео пројекат је започет 2007. године.

Министарство одбране Русије је саопштило да планира да купи најмање 30 система „Витез" до 2020. године, а први такви системи требало би да буду распоређени на положаје током наредне године.

Русија намерава да „Витезове" распореди заједно са другим напредним системима ПВО, укључујући и С-400, Панцир С-1, као и будући систем ПВО великог домета С-500.

Званична Москва планира да своју територију, односно ваздушни простор Руске Федерације прекрије „вишеслојном" мрежом система који би бранили земљу од напада беспилотних летелица, борбених авиона и крстарећих и балистичких ракета.