Тахрир колевка перманентне револуције

08-07-2013 11:04:40 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Афрички савез (АС) привремено је обуставио учешће Египта у тој организацији. Таква је одлука усвојена у вези са неуставним променама у земљи. АС сматра таквим променама одстрањење од власти председника Мухамеда Мурсија, именовање привременог шефа државе и усвајање од стране армије антикризног плана. У међувремену присталице ухапшеног Мурсија, подстакнути од стране Браћа-муслимана, поново долазе на трг Тахрир.

Увече у среду је армија Египта одстранила Мухамеда Мурсија од власти, привремено обуставила деловање устава и дала налог шефу уставног суда земље Адлију Мансуру да током прелазног периода врши функције шефа државе. Министар одбране Египта Абдел Фатах ас-Сиси објавио је о обустави деловања устава земље и одржавању ванредних председничких избора. Мурси је ухапшен. Негови присталице су назвали све те догађаје државним ударом.

Армија Египта је спремна за масовне протестне акције свргнутог председника. Команда оружаних снага је обећала да ће се уздржати од репресалија према демонстрантима, ако њихове акције буду имале мировни карактер. Међутим, противници смене власти у Египту су расположени доста агресивно.

Привремени вршилац функција председника - бивши шеф Уставног суда Адли Мансур је позвао све политичке снаге Египта, међу њима и Браћу-муслимане, на сарадњу. Истовремено практично сви лидери тог покрета и неколико стотина активиста је ухапшено. ТВ канали, који припадају исламистима, затворени су. Зато присталице Браће-муслимана и одстрањеног од власти Мурсија намеравају да наставе демонстрације, те ће, према њиховим речима, бранити легитимност изабраног председника. Иначе, Браћа, мада одбијају да признају узурпаторе, изјављују, да о оружаној борби нема ни говора. Гаранције војних лица пружају наду да неће доћи до поновног крвопролића, како је било пре две године, - сматра експерт-оријенталиста Андреј Коротајев.

- Нажалост, вероватноћа суровог сценарија и пут ка грађанском рату нису искључени. Међутим, поштено говорећи, у овој ситуацији рачунам на мудрост руководста Браће-муслимана, јер би им било у прилог да одговоре асиметрично на акције својих опонената, те се потруде да делују као легална опозиција. Наредних месеци Браћа-муслимани ће прикупљати бодове. Данас је ситуација таква да уколико се избори одрже доста брзо, Браћа-муслимани ће их изгубити. Ако се процес одуговлачи, они ће моћи да поново дођу на власт легалним путем.

Један од главних задатака привременог шефа државе Адлија Мансура је формирање привремене владе, која ће припремати одржавање парламентарних и ванредних председничких избора. Као основни кандидат за премијера помиње се лидер световне опозиције Мухамед ал-Барадеи. Својевремено је он био шеф МАГАТЕ-а, те је познат у свету. Додуше, према мишлењу експерата, то не значи да ће га добро примити Египћани – читава се његова бурна делатност одвијала ван земље.

У већини земаља арапског света армија и данас игра одређујућу улогу. Догађаји у Египту су то очито демонстрирали, - истиче политиколог Кирил Бенедиктов.

- Што се тиче Египта, током последњих неколико деценија армија је била права власт. Можда се то није примећивало. Међутим, јасно је да је Хосни Мубарак био представник армије. И само повлачење Мубарака, и данашњи удар са одстрањивањем Мурсија – то је испољавање реалне власти, која се у Египту не мења током више година. Конфронтација Браће-муслимана и либералног дела друштва су само таласи на површини мора.

Суседи Египта различито реагују на смену власти у Каиру. Шеф МИП Турске Ахмет Давутоглу је изразио велику забринутост у вези са мешањем армије у политички живот. Према његовом мишлењу, удар у Египту може да разори почете тамо након револуције 25. јануара 2011. године демократске реформе. Председник Сирије је назвао свргавање Мурсија пропашћу политичког ислама. Башар Асад је истакао да не прихвата доминирање религије над политиком. Нешто неочекивана је посланица краља Саудијске Арабије Абдале, који је честитао привременом председнику Адлију Мансуру именовање за тај положај. Са надом на развој односа с Египтом су иступили УАЕ. Катар је иначе назвао Каир лидером арапског и исламског света.

Руски МИП је у петак потврдио непроменљивост принципијелног става Москве, која подржава законите тежње египатског народа за бољим животом. Истовремено се у Русији надају да ће се противречности у египатском друштву решавати без насиља, у оквиру општенационалног дијалога, који узима у обзир интересе свих социјалних група и конфесија.

Андреј Смирнов,