Специјалне службе: Терористи нису дорасли до Сочија-2014.

07-07-2013 12:56:38 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |

Доку Умаров је, како се каже, већ олињали бандит


Власти и безбедносне структуре Русије предузимају све мере ради осигурања безбедности на великим спортским манифестацијама. Тако је Национални антитерористички комитет прокоментарисао претње поглавара исламистичких терориста Докуа Умарова да се осујети Олимпијада у Сочију. Јуче наједном од екстремистичких сајтова појавио се видео са обраћањем Умарова бандитском подземљу.

Поглавар терористичке огранизације Имарат Кавказ Доку Умаров је позвао терористе да осујете одржавање зимских Олимпијских игара у Сочију. По његовим речима одуство терористичких аката у Русији у последње време био је његов гест добре воље. Али сада је он решио да научи Кремљ памети. Ради тога је позвао присталице глобалног џихада да уложе све напоре да се Олимпијада 2014. не одржи.

То није прва претња да ће бити осујећена Олимпијада 2014. у Сочију, истакао је члан Савета за спољну и одбрамбену политику, генерал-мајор ФСБ Александар Михајлов.

- Пре извесног времена било је сличних позива не само од стране Докуа Умарова, већ и од стране неких представника грузијског руководства о бојкоту Олимпијских игара, о извођењу неких терористичких аката и слично. Али ради се о томе што одлично схватамо у каквом свету живимо. Значи, мере безбедности које се данас предузимају у погледу Универзијаде у Казању и Олимпијских игара у Сочију невиђене су по свом обухвату и прецизности. Зато све овакве изјаве више имају психолошки него реални карактер.

Са тиме се слаже председник Асоцијације ветерана антитерора Алфа Сергеј Гончаров. По његовом мишљењу, иступање на Интренету је Умарова самореклама.

- Ко је то Доку Умаров? Доку Умаров је, како се каже, већ олињали бандит. Сви његови позиви су још једна пи-ар кампања усмерена на подршку његовог имиџа у медијима. И изјаве да Доку Умаров нешто решава у бандитској средини уопште нису доказане. Зато ће ови позиви бити глас вапијућег у пустињи, не више од тога.

Међутим у мају прошле године руски и абхаски безбедњаци су спречили терористички акт који је требало да се деси за време Олимпијаде у Сочију. Напад је припремао Доку Умаров уз подршку специјалних служби Грузије. Зато се не треба односит према претњама Умарова са ниподаштавањем, сматра председник Института за националну стратегију Михаил Ремизов.

- Олимпијада у Сочију је време повећаног ризика. Између осталог диверзионо-терористичког. Ове опасности су апсолутно опасне. Само одржавање Олимпијаде, догађаја од међународног заначаја, представља идеални инфорамциони повод са тачке гледишта оних који планирају терористичке актове.

Доку Умаров је један од лидера чеченских сепаратиста. Он има иза себе мноштво злочина. Између осталог заузимање школе у Беслану 2004. године, где је убијено 334 људи, међу њима 186 деце. Касније је терориста преузео на себе одговорност за минирање воза Невски експрес, експлозије у московском метроу и на аеродрому Домодедово. За Умаровом је расписана федерална потерница.

Наталија Коваленко,