Инцидент са авионом Ева Моралеса

06-07-2013 04:22:12 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Случај са председником Боливије Евом Моралесом који се по повратку у домовину после посете Русији три пута задражвао на аеродоромима европских земаља посебно бурне протесте изазвао је у Латинској Америци.

Узроци до крајњих граница отегнутог лета боливијског председника Ева Моралеса имали су далеко не објективни, природни карактер. Јер вишесатна задржавања председничког авиона нису била изазвана лошим временским приликама, већ непредвидивом политичком ситуацијом.

У ствари, ко би могао да помисли да се то десило баш у време када су специјалне службе САД узалудно покушавале да нађу свог бившег сарадника Едварда Сноудена кога су оптужиле за издају. Претпоставља се да се он налазио у Москви, у неутралној зони међународног аеродрома...

А пошто је Ево Моралес био у пословној посети Москви, према помисли гинилаца, боље место за трагање за бегунцем од авиона боливијског председника није се могло наћи: шта ако је Сноуден ипак одлучио да потражи азил у Латинској Америци. Без сенке сумње су деловале и дипломате из Француске, Португалије, Италије и Шпаније. Стиче се утисак да су земље принудног слетања Моралесовог авиона увек спремне да помогну америчким пријатељима. Сазрео је велики међународни скандал, о чему је било реферисано Генералног секретару УН, који је схватио забринутост боливијске владе.

По речима председника Еквадора и Венецуеле Рафаела Кореа и Николаса Мадура, онај који помисли надаље да се суочи са интересима Боливије, дочекаће на свом путу протесте читаве Латинске Америке. Што се тиче боравка председника Боливије у Москви, ова посета, по мишљењу експерата из Ла-Паса, послужиће јачању билатералних веза у најразличитијим областима економије и у сфери војно-техничке сарадње. По мишљењу боливијског амбасадора у Русији Марије Рамос, председник је добио крајње занимљиве предлоге који ће бити пажљиво проучени.

Наравно, и у Русији и у Латинској Америци јасна је оштра оцена инцидента око Моралесовог лета у домовину. Ево шта каже заменик директора Института за Латинску Америку Борис Мартинов, који сматра да је догађај на територији Европе сасвим у духу америчких традиција.

- САД одавно већ покушавају да преместе међународно право на ниво преседана, почев, на пример, од тога како су у НАТО редовима бомбардовали Југославију, мимоилазећи одлуке СБ УН. И случај са задржавањем Моралесовог авиона уклапа се у ту америчку традицију. Тако да друга реакција латиноамериканаца није могла да се очекује. Шест земаља одједном ово је оштро осудило. Истина, нису све државе овог региона биле јединствене. Тако Колумбија, за коју су САД главни парнтер у економским везама, није ризиковала да своје негодовање изрази званично.

Оцену дешавања око Моралесовог авиона јасно је означила аргентинска председница Кристина Фернандес де Киршнер. Она је одлучно осудила кршење међународног права у погледу Боливије, њеног највишег државног посленика.

- Занимљиво је да што мање ми сви говоримо о правној безбедности, то они који на све стране тврде да поштују међународно право, крше најелементарнија међународна права. Макар једном у животу да моле за опрошај за оно што су урадили!

Али равнодушан остаје главни инспиратор оштре полемике која се повела. У епизоди око Моралесовог авиона САД перу руке. А за све измишљотине политичара и штампе о историји ваздушног путовања биливијског председника нека одговарају сами европљани.

Игор Кудрин,