Египат тражи путеве за мировни дијалог

06-07-2013 04:03:55 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Египатска војска се спрема за масовне протесте присталица свргнутог председника Мохамеда Мурсија. Јуче је команда оружаних снага земље обећала да ће се суздржати од репресивних мера у погледу демонстраната, ако њихове акције буду имале мирни карактер. Ипак противници смене власти у Египту расположени су прилично агресивно.

Привремени вршилац дужности шефа државе Адли Мансур позвао је на сарадњу све политичке снаге Египта, између осталог Муслиманску браћу. Ипак скоро сви лидери овог покрета и неколико стотина активиста у датом тренутку су уахпшени. Телевизијски канали који припадају исламистима су затворени. Присталице Муслиманске браће и Мухамеда Мурсија уклоњеног са власти намеравају да наставе демонстрације и да бране легитимност изабраног председника, каже становница Каира.

- Војска је преварила народ. Одмах после декларације министра одбране ас-Сисија о смени власти они су зауставили програм свих исламистичких канала. Зар је то слобода? Они врше хапшења без одлуке суда. Вратили смо се у епоху Мубарака.

Између осталог Муслиманска браћа, мада су и одбила да признају „узурпаторе власти“, изјавила су да неће водити са њима оружану борбу. А војска је дала гаранције да неће постављати препреке за одржавање масовних акција, ако оне не буду претиле националној безбедности. То даје наду да сада неће доћи до понављања крвавих догађаја од пре две гдоине, истиче главни научни сарадник Института за Исток РАН Андреј Коротајев.

- Нажалост, вероватноћа тако жестоког сценарија и пут ка грађанском рату сада нису искључени. Али, искрено говорећи, веома рачуна у тој ситауцији на мудрост руководства Браће муслимана. Зато што у принципу њима би било повољно сада да одгворе асиметрично на дејства својих опонената и да се потруде да делују као легална опозиција. Наредних месеци Муслиманска браћа ће сакупљати поене. Сада је ситуација таква да ако избори буду одржани прилично брзо, у текућем таласу Муслиманска браћа ће их изгубити. Али, ако се процес отегне, Муслиманска браћа могу опет да дођу на власт сасвим легалним путем.

Сада је један од главних задатака Адлија Мансура формирање привремене владе која ће припремати одржавање парламентарних и превремених председничких избора. Као основни кандидат за дужност шефа министарског кабинета наводи се лидер световне опозиције Мохамед ал Барадеј. Својевремено он је био на челу Међународне агенције за атомску енергију и познат је у читавом свету. Али то не значи да ће га добро примити Египћани, сматра руководилац Центра за арапска и исламска истраживања Института за Исток Баграт Сејрањан.

- Ради се о томе што је он прелазна фигура. Он је просто позната особа, добитник Нобелове награде за мир. Он је Египћанин, али у земљи се није никако испољио, био је приметнији на међународној сцени. Не бих га разматрао као озбиљну фигуру у дуготрајном периоду. За извесно прелазно време он може да буде изабран.

Међународна реакција на догађаје у Египту није једнозначна. МИП Русије позвало је све политичке снаге у Египту да испољавају суздржаност и да се руководе општенационалним интересима, као и да теже да на демократски начин реше све сазреле политичке и социјално-економске проблеме. Генерални секретар УН Бан Ки Мун је затражио да се обнови грађанска управа у Еигпту у складу са принципима демократије. Париз је позвао нове власти да се односе са дужним поштовањем према Мухамеду Мурсију, смењеном са дужности. Шеф немачке дипломатије Гидо Вестервеле је назвао догађаје у Египту озбиљним преседаном који може да има последице за блискоистични регион. Турска сматра догађаје војном интервенцијом која не одражава вољу народа. Афрички савез је изјавио да може да обустави учешће Египта у делатности организације после преврата.

Наталија Коваљенко,