Строго по протоколу - сусрет Лаврова и Керија

02-07-2013 03:58:57 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Састанак Лаврова и Керија је трајао скоро 2 сата уместо планираног сата. Када су обојица министара изашла из собе за преговоре, осмехивали су се, као што је предвиђено протоколом и пружили један другоме руку.

Џон Кери је поново потапшао колегу по рамену. Ипак неколико минута касније на конференцији за штампу за руске новинаре министра Лаврова постало је јасно да су осмеси заиста протоколарни. И без обзира на добре личне односе између двојице министара, нагомилани проблеми су учинили разговор врло напетим.

Још до посете Брунеју Сергеј Лавров је изјавио: главна тема разговора са америчким колегом ће бити питања поводом става САД о регулисању сиријске кризе. То је и намера администрације САД да ојача помоћ сиријским усаницима, између осталог на рачун неких видова наоружања. Која управо питања је он поставио америчком колеги у уторак, остало је непознато. Лавровљев коментар за новинаре био је врло кратак.

- Што се тиче Сирије, као што знате, 25. јуна у Женеви је одржан сусрет експерата Русије и САД уз учешће представника УН. Разменили смо мишљења о резултатима овог сусрета. Сматрамо да је он био врло користан. И договорили смо се данас са Џоном Керијем како на основу оног што је већ било достигнуто да се крећемо даље. Наши амерички партнери признају да је сада главни задатак постићи коснолидацију опозиције на платформи женевског комуникеа 20. јуна прошле године. Ево какви су наши главни резултати данашњих преговора.

Новинари су очекивали од Сергеја Лаврова и коментаре о другој важној теми – случају Едварда Сноудена. тим пре после вести о томе да је он ипак тражио политички азил у Москви. Осим Русије званично обраћање по подацима Викилиса добило је још 20 држава. Али новинарима је Сергеј Лавров само саопштио да ово питање није размтрано:

- Сноудена нисмо разматрали. Све је још јуче рекао председник. Они све схватају.

Наравно, на преговорима су министри разматрали и друга питања – колико год да су били важни сиријски или шпијунски сиже, билатерални дневни ред њима није био ограничен.


- На састанку са државним секретаром САД Џоном Керијем разматрали смо стање наших билатералних односа, пре свега у контексту припреме за посету председника Обаме Руској федерацији почетком септембра уочи Санкт-Петербуршког самита Двадесеторице. За овај контакт двојице председника у Москви договорили смо се да припремимо заједнички извештај руско-америчке комисије у којем ће бити одражен рад свих двадесет и нешто група које у раду ове комисије функционишу. Договорили смо се такше да размислимо о томе како да се искористи московски састанак на врху како би се реализовали већ постојећи договори председника Путина и Обаме поводом наглог увећања трговинско-економске и инвестиционе сарадње. Могуће је да ћемо размишљати о одржавању специјалног састанка лидера бизниса САД и РФ.

После преговора са Џоном Керијем руски министар је скоро одмах кренуо ка ародрому. Ипак у последњем тренутку програм је био коригован и министар је учествовао само у заседању Самита Источне Азије.

Полина Черница,