Састанци Владимира Путина на маргинама самита

02-07-2013 06:55:39 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин одржао је неколико билатералних сусрета са лидерима држава учесница Форума земаља извозница гаса, оржаног у Москви. Међу њима је преседник Венецуеле Николас Мадуро, Ирана – Махмуд Ахмадинеџад, Боливије – Ево Моралес. У центру пажње практично свих преговора била је билатерална сарадња у првом реду у енергетици.

Русија и Венецуела имају јаке и посебне везе. И овај статус је заслуга бившег председника земље, недавно преминулог Уга Чавеса. И како су у кулоарима говорили чланови венецуеланске делегације, пре је у Москву долазило око 500 чланова делагације који су једва могли да стану у три авиона, а враћали су се са гомилом потписаних билатералних споразума. Захваљујући њима Венецуела је данас други трговинско-економски партнер Русије после Бразила са робном разменом од скоро 2 милијарде долара годишње. Само у прва четири месеца ове године она је скочила за 300%, изјавио је за време састанка са председником Венецуеле Владимир Путин.

- Наравно, овај резултат је осигурало неколико крупних послова: испоруке линијом војно-техничке сарадње и индустријске опреме, али општа позитивна тенденција се види. Узимају се у обзир и руске инвестиције у економију Венецуеле. Њихов укупан обим је 21 милијарда долара. Са своје стране прираштај улагања капитала из Венецуеле у Русију такође постоји, и он је изнео 1,1 милијарду долара. Важан правац заједничких инвестиционих пројеката је енергетика. Руски Национални нафтни конзорцијум у септембру 2012. годиен покренуо је прву бушотину за експлоатацију нафте на налазишту Хунин-6 (инвестиције до 20 милијарди долара). Велики потенцијал видимо у индустријској кооперацији. Русија и Венецуела реализују перспективне пројекте у аутобомилској индустрији, у сфери машиноградње, саобраћаја и инфраструктуре.

Ако је за Николаса Мадура то била прва посета у својству председника земље Русији, за Махмуда Ахмадинеџада посета у статусу иранског председника је последња. У августу он ће предати дужност. Преседници су размотрили регионлну сарадњу и сарадњу у области енергетике. За време састанка Владимир Путин је такође истакао да је Русији и Ирану потребно да развија робну размену. Ми смо суседи у Каспијском региону, и овде имамо заједничке интересе, додао је руски председник. Са своје стране Махмуд Ахмадинеџад је изјавио да је потребно уклонити неке препреке које постоје у односима између РФ и Ирана.

Председник Боливије Ево Моралес позвао је велику руску нафтну комапнију Росњефт да започне истраживање нафте на територији његове земље. При томе је обећао да ће осигурати добре инвестиционе услове. Владимир Путин је охрабрио Моралеса. Наше компаније испољавају све веће интересовање за рад на трижишту ваше земље, оне имају интереса за заједнички рад, подвукао је председник Русије.

Светлана Андрејева,