Русија намерава да национализује "фастфуд"

29-06-2013 11:00:02 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/ theimpulsivebuy /cc-by-sq-s |


Све већу популарност стичу мреже брзе исхране, оријентисане на руску кухињу. За сада у земљи има само неколико крупних мрежа, чија су специјализација традиционална за земљу јела, међутим ускоро би пељмени, палачинке и боршч могли постати популарнији од сушија и хамбургера.

Разговори о томе да брза храна шкоди људском здрављу чују се током више деценија. О томе је снимљено десетине филмова, објављено стотине научних радова. Хиљаде људи у читавом свету позивају на бојкотовање мреже брзе исхране. Међутим, без обзира на то, приходи транснационалних компанија, које раде у сфери брзе исхране, стално расту.

У дворишту било ког крупног трговинског центра највећи ред купаца чека по правилу код тезге неког монстра фастфуд-индустрије. Како сматра потпредседник Удружења ресторанско-гастрономских посматрача Дмитриј Алексејев, такву потражњу припадници овог сегмента прехрамбеног тржишта дугују изузетно штетним за човека хемијским технологијама.

- Већина крупних мрежа брзе хране не жели да открије рецепте спремања својих јела. Међутим, чак од оног, што је приступачно, могуће је да се дође до закључка о присуству великих количина сојеве беланчевине уместо меса, веома много има глутамата натријума. Такође је познато да крупне мреже брзе хране током деценија сарађују с крупним хемијским и фармаколошким фирмама ради стварања идеалног укуса и ароме.

Критике изазива и квалитет других страних специјалитета. Роспотребнадзор редовно саопштава о многим прекршајима санитарних норми у ресторанима јапанске кухиње. Нарочито је реч о квалитету рибе, која се користи за спремање ролова и сушија. Међутим, овде ситуација објективно не дозвољава уважавање свих захтева, - сматра руски ресторатор Арам Мнацаканов.

- Када је реч о правој јапанској храни, она је веома корисна. Друга је ствар, што многа јела, која спремају овде, пре је превара него јапанска храна. Ми не можемо да имамо јапанску кухињу – онакву, каква је у Јапану. У Москви нема мора, док је за суши потребна најсвежија риба. Оно што ми радимо је нека адаптација.

Друга је ствар руска кухиња. Сви неопходни састојци се производе у пределима исте земље. Дакле, трошкови превоза се своде на минимум. На рачун тога цене јела руске кухиње се више допадају потрошачима. Главно је, у њима нема никакве хемије. Без обзира на низ предности није лако уклопити руску кухињу у стандарде фастфуда, мада је то ипак могуће.

Експерти сматрају да ће ускоро руска кухиња заузети достојно место на прехрамбеном тржишту земље. Није искључено да ће она успети да потисне неке западне џинове, који доминирају у сфери брзе исхране.

Григориј Малењин,