ФИФА ће одлучити судбину „Лужњика“

29-06-2013 04:27:52 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Московски стадион „Лужњики“ ће морати да се сруши ако ФИФА не буде кориговала своје захтеве. Ово је у ексклузивном интервјуу за „Глас Русије“ изјавио вршилац дужности првог заменика градоначелника Москве за питања урбанистичке политике и изградње Марат Хуснулин. Он је одржао састанак с руководством ФИФА у Рио де Жанеиру. Стране су размотриле припрему руске престонице за светски шампионат у фудбалу 2018. године.

Стадион „Лужњики“ треба да постане један од главних терена фудбалског светског првенства-2018. Овде треба да буду одржани утакмица отварања и финале шампионата света. У наредних пет година највећу светску арену очекује грандиозна реконструкција. По захтевима ФИФА капацитет трибина треба да порасте са садашњих 78 хиљада на 89 хиљада места. Међутим, грађевинци и архитеткте су већ наишли на низ озбиљних проблема, истакао је Марат Хуснулин.

- Кад смо приступили пројектовању стадиона „Лужњики“, нажалост, схватили смо да, да бисмо испунили све захтеве ФИФА који су нам постављени (односно 89 хиљада гледалаца) не можемо то да учинимо у оквиру постојећег стадиона. Треба или да срушимо стадион или да смањимо параметре које од нас захтева ФИФА. У Бразилу смо обишли стадион „Маракана“ – тамо има 73 хиљаде седишта. Логично, поставили смо питање: зашто у Бразилу има 73 хиљаде, а код нас треба 89? У „Лужњикима“ се играју утакмице европског шампионата. Буквално ове године је одиграна једна од рунди Европског купа. Наравно, не бисмо хтели да рушимо такав стадион.

Стадион „Лужњики“ је домаћи терен московског тима ЦСКА и руске фудбалске репрезентације. Али то није само спортски објекат, то је још и јединствени споменик архитектуре – образац совјетског конструктивизма. Пројектовање стадиона у саставу спортског комплекса „Лужњики“ почело је средином пошлог века. Свечано отварање је одржано у јулу 1956. године.

Од тада је стадион више пута реконструисан. Озбиљна модернизација је извршена уочи Московске Олимпијаде-80. Управо одатле је уз тужну песму у ноћно небо одлетео олимпијски медведић изазивајући сузе у очима гледалаца из целог света.

УЕФА је 1998. године уврстила стадион на списак европских фудбалских стадиона с пет звездица. На стадиону „Лужњики“ је 2008. године одржано финале Лиге шампиона УЕФА. Сад се стадион спрема да буде домаћин шампионата света у лакој атлетици. Планирано је да се средином августа стадион затвори и да се почне с припремама за светски шампионат у фудбалу. У „Лужњикима“ ће се појавити међународни центар за емитовање, хотел и полифункционални комплекси с паркинзима. Реконструкција ће коштати око 700 милиона долара, истакао је Марат Хуснулин.

- Реконструкције основног стадиона ћемо реализовати средствима из градског буџета. Још једну арену за 45 хиљада гледалаца код нас гради приватни инвеститор – фудбалски клуб „Спартак“. Уопште, желим да кажем, да се у Москви истовремено граде четири стадиона с преко 40 хиљада места. То је стадион „Спартак“ који ће 2014. године већ бити пуштен у експлоатацију. Још стадиони „Динамо“, ЦСКА и „Локомотива“. Односно у граду од 12 милиона људи имамо пет великих стадиона.

Након састанка у Рио де Жанеиру власти главног града и стручњаци ФИФА су се договорили да оснују специјалну радну групу. Она 8. јула треба коначно да утврди нове параметре за реконструкцију стадиона. Судбина „Лужњика“ зависи од фудбалских чиновника, они ће одлучити где ће ставити запету у реченици „Рушити не реконструисати“.

Светлана Калмикова,