Инвеститори верују руском тржишту

29-06-2013 03:59:42 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Русија јача своје позиције на тржишту директних страних инвестиција. У рејтингу који је објавила међународна консалтинг компанија Kearney Русија попела се за једно место, претекавши Француску, ЈАР и Уједињене Арапске Емирате. Реформа пореског законодавства, придруживање СТО, доступност радне снаге, раст унутрашњег тржишта, само су неки фактори који су утицали на побошљање позиције земље. Експерти које је анкетирао Глас Русије слажу се са сличним оценама и сматрају да је потенцијал руског тржишта још веома потцењен.

Рејтинг, тачније индекс инвестиционог поверења узима у обзир економске и политичке факторе који утичу на директне стране инвестиције. Анкетирање више од 300 топ-менаџера из тридесетак земаља показало је да је руско тржиште привлачно за инвеститоре, чак у условима светске нестабилности и без обзира на шпекулације. Говори партнер PricewaterhouseCoopers у Русији Дејвид Греј.

- У Русији смо већ 25 година. Наравно, услови рада овде још увек захтевају већи ефекат. Али последњих година десиле су се промене набоље. Са тачке гледшта конкуренције у сфери инвестиција у Русији сада су позиције много више. Пореска реформа је ослабила притисак регулатора, свој бизнис сада је лакше отварати. Наравно, много још предстоји. Ипак наши страни клијенти су уверени: Русија је успешно и перспективно тржиште, једно од најпривлачнијих у њиховом портфељу.

Један од главних разлога побољшања рејтинг показатеља назива се придруживање Русије СТО. То је гарантовано доступ новим тржиптима, између осталог и инвестиција. Ступање у СТО подразумева одустајање од протекционизма – политике која кочи прилив инвестиција. Русија је до придруживања бирала да игра по правилима али сада се њихово поштовање регулише и на међународном нивоу. То је важан сигнал за инвеститоре, рекао је у ексклузивном интервјуу за Глас Русије председник СТО Паскал Лами.

- Руско тржиште постаје отвореније. И како Русија диверзификује своју економију у страну мање зависности од сировинског експорта, како она увећава цену прозвода, руски извоз ће постајати све осетљивији ка протекционизму. Пдируживши се СТО Русија је потписала мере против протекционизма. Таква политика ће имати огроман значај убудуће.

Наравно, горивно-енергетски комплекс сада је једна од главних грана руске привреде, која акумилира инвестиције. Али ова тенденција ће се постепено мењати, истиче директор департмана аналитичког одељења агенције РБК Александар Јаковљев.

- Постоји статистика за директне инвестиције у Русију – то је и историја машиноградње, и енергетике, не просто-горивно енергетски комплекс, и пољопривреда. Последња област може да буде перспективна наредних година. Пољопривреда може да постане једна од главних грана за руску привреду.

Оцене инвестиционог потенцијала Русије у датом рејтингу су врло индикативне, сматра експерт:

- Постоји много инвестиционих рејтинга, и овде је наравно гигантски простор за маневре аналитичара. Они скрећу пажњу на једне показатеље, други их гледају под другим углом. Постоје ангажовани експерти. Код њих се Русија налази на доњим местима рејтинга. Они сматрају да је инвестициона клима лоша и да је у Русији све лоше: корупција, бизнис гуше. А у другим сличним истраживањима видимо да се Русија одлично позиционира. Мада је реч о истој земљи, истој привреди где раде исте компаније.

Ове године директне стране инвестиције настављају скок. Према подацима Министарства за економски развој Русије, показатељ у последњем кварталу је увежан за 15 милијарди долара. Ускоро држава намерава да уложи у велике инфраструктурне пројекте – наводи се сума од око 14 милијарди долара.

Полина Черница,