Дошљаци се могу одгајити

28-06-2013 11:24:37 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Научници из Сибира намеравају да испитају реактор у којем је у условима бестежинског стања могуће произвести људске органе и добити хемијске материјале с новим својствима. Сасвим је реално да се у космосу одгаји чак и „дошљак“, тврде у новосибирском „Центру за вртложне технологије“, где се истраживања обављају.

Изворне ћелије и микрочестице се мешају у реактору уз помоћ ваздушног вртлога, што им омогућава да се сједине, јер у условима бестежинског стања то представља проблем: течност у одсуству гравитације не тече, већ ствара лопту која „плута“ у вакууму. Експериментални образац уређаја је већ успешно тестиран у земаљским условима, сад је време да иде у космос. Јер, у бестежинском стању резултати могу бити другачији, иако ће највероватније „принцип торнада“ функционисати и тамо, рекао је за „Глас Русије“ директор „Центра за вртложне технологије“ Јуриј Рамазанов:

- Направили смо апарат који ће моћи да реализује мешање течности у бестежинским условима приликом микрогравитације. У другој половини године намеравамо да га испитамо у летећој лабораторији Центра за припрему космонаута „Гагарин“. Ако све буде потврђено више од 50%, моћи ћемо да пређемо на МКС, где је планирано обављање биолошких истраживања.

У условима одсуства гравитације сви хемијски и биолошки процеси се одвијају другачије него на Земљи. Ово омугућава и добијање производа нових својстава и живих организама. Зато се и родила идеја гајења оггана. Гравитација спречава стварање тродимензионалних објеката на земљи, објашњава Јуриј Рамазанов.

- За тродимензионалне објекте је тешко да на Земљи расту једнако у свим правцма зато што преовладава сила која их вуче надоле. Предузимани су покушаји стварања микрогравитације на Земљи, али у овом правцу засад нема успеха. Ради се на производњи органа, али тродимензионални објекти ће боље расти у условима бестежинског стања, зато што то могу да чине истовремено у свим дмензијама, јер неће бити силе која преовладава.

Близу је и дан кад у орбити на вештчки начин може да „се роди“ организам који уопште не личи на земаљска бића. То ће бити прави дошљак из космоса, тврди Јуриј Рамазанов:

- Апсолутnо је реално добити живи организам принципијелно нових својстава. На орбити је култивисана једна од бактерија – салмонела. Кад смо је вратили испоставило се да је 20 пута опаснија. Тако да се могу добити полимери потпуно нових својстава. Највероватније је да ће моћи да се добију и живи објекти.

Изум новосибирских научника има и сасвим практичну корист. Он ће помоћи у обезбеђењу животне делатности космонаута. И данас, али посебно у време дугих летова за које се човечанство спрема, отпад који се неизбежно накупи у току боравка посаде треба на неки начин прерађивати. И реактор из Сибира може да претвори, на пример, папирне марамице, које космонаути користе, у глукозу. Исто се може учинити и с другим смећем.

Тестирање реактора је заказано за другу половину 2013. године. „Тада ће бити јасно да ли смо на правом путу,“ – истакао је директор „Центра за вртложне технологије“.

Јелена Ковачић,