Две олимпијаде у Русији 2014. године

28-06-2013 09:16:20 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Русија ће 2014. године одржати две Олимпијаде – зимску и нафтну. Светски нафтни савет важан је догађај у индустрији нафте и гаса који ће у Москви бити одржан у јуну наредне године. Престоница ће постати домаћин Савета други пут у његовој 80-годишњој историји.

Једном у три године више од 5000 стручњака из 80 земаља света окупља се заједно да се упозна са савременим технологијама експлоатације нафте и новим методама вођења бизниса. 2014. године на нафтни конгрес у Москву неће доћи мање учесника: очекује се најмање сто министара и шефова влада. Русија је добила право да организје ову манифестацију од светског значаја претекавши две земље: САД и Бразил. Председник Светског нафтног савета Ренато Бертани је објаснио овај избор:

- Русија игра једну од најважнијих, ако не најважнију улогу у светској енергетици и по нивоу експлоатације нафте и гаса и по истраженим резервама. А нафта и гас у наредних 50 година још увек остају главни енергенти. Њихов удео међу другим изворима енергије ће бити на нивоу од 60-70%. Сада на дневном реду стоје следећа питања: да, индустрија нафте и гаса треба да буде несумњиво профитабилна. Али при томе одговорна за животну средину, за изградњу узајамно корисних односа извозника са увозницима. И врло је актуалан захтев отворености њеног формирања цена.

По речима Рената Бертанија, време јефтине нафте је прошло:

- Нико не може да предвиди цене нафте, оне ће се формирати као равнотежа између понуде и потражње. Уверен сам у једно: ера јефтине нафте је прошла. Тачан ниво цена у наредних 10 година не могу да предвидим, али да оне неће бити ниске, то је тачно.

Осим пословних дискусија учеснике Савета очекује величанствени културни програм, рекао је Владимир Корњев, директор руског националног комитета Светског нафтног савета.

- Код нас ће бити одржана предивна церемонија отварања у Државном кремљовском дворцу, ми ћемо приказати најбоље обрасце руске сценске уметности, затим ћемо одржати манифестацију која се у разним земљама назива на различите начине: у Шпанији се називала шпанска ноћ, у Катару арапска ноћ. А ми желимо да направимо подмосковске вечери. Светски нафтни конгрес је скуп интелигентних људи који не поднсе пусту демонстрацију раскоши, зато представе о томе да се сакупљају нафташи са дебелим буђеларом не важи са светски конгрес.

Први Светски нафтни савет одржан је у Музеју науке у Лондону пре тачно 80 година – 1933. године. Совјетски савез је први пут послао тамо делегацију 1955. године. Основна девиза прописана у уставу Светског нафтног савета је рационално коришћење свих ресурса за равномерно распоређивање блага међу читавим човачанством.

Рита Болотска,