Путин и Амано размотрили будућност нуклеарне енергетике

27-06-2013 04:45:09 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Русија намерава наредних година да увећа нуклеарну генерацију, користећи најсавременије и најбезбедније реакторе. О томе је 26. јуна изјавио председник Владимир Путин за време састанка са шефом Међународне агенције за атомску енергију (МАГАТЕ) Јукија Амано у Москви.

Посета руководилаца главне структуре за контролу нуклеарних технологија приређена је подовом међународне конференције Нуклеарна енергија у 21. веку која започиње 27. јуна у Санкт-Петербургу. Председник је изјавио да је МАГАТЕ врло важан инструмент рада у осетљивој сфери нуклеарних технологија и информисао је Јукија Амана о плановима земље за развој нуклеарне енергетике.

- Планирамо да наредних година увећамо нуклеарну генерацију, при томе помоћу најсавременијих безбедних технологија, имам у виду вама познати реактор ВВЕР (водо-водонични енергетски реактор). Све то чинимо на технологијама које називамо постфукушимским, оне предвиђају максималну безбедност у коришћењу нуклеарне енергетике. Веома рачунамо на наставак наше сарадње, на подршку свих наших подухвата са ваше стране и спремни смо да дајемо свој допринос делатности ове угледне у поштоване међународне организације под вашим руководством у наредне четири године.

Јукија Амано са своје стране захвалио је руском лидеру на подршци коју он пружа МАГАТЕ, и констатовао је да је Русија један од кључних партнера агенције. Он је изјаво да на предстојећој конференцији у Санкт-Петербургу пружа се добра могућност да се размотри будућност нуклеарне енергетике и мре потребне да за њен развој и осигурање безбедности.

- Сматрам да је међународна конференција која ће се одвијати у Санкт-Петербургу врло благоваремена, пошто је прошло већ више од две године од тренутка инцидента на нуклеарној централи Фукушима-1. Уз то признајемо да ваша земља игра водећу улогу у разради и развоју нуклеарних технологија.

Уочи посете Москви Јукија Амано је изјавио да је Магате са интересовањем пратио преседничке изборе у Ирану. Он је уверио да су у организацији расположени на конструктивни дијалог са овом земљом, циљајући на достизање конкретних резултата. Између осталог, уз један услов: агенција треба да има могућност да реализује ефикасну контролу нуклеарне активности Ирана, како би била уверена у њен цивилни карактер. Што се тиче Северне Кореје, Амано је истакао: земље МАГАТЕ раде на повратку ове земље у поље дијалога, мада то није једноставан партнер. Став Москве поводом нуклеарних програма Ирана и Северне Кореје добро је познат. Она не подржава појаву нових земаља са нуклеарним наоружањем. Ипак суверене дрћаве имају пуно право да развијају цивилну нуклеарну енергетику.