Немци упоредили праћење АНБ САД са методама гестапоа и штази

27-06-2013 04:40:24 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Руководилац пограничне службе Русије Владимир Кулишов је саопштио данас да бивши сарадник америчких специјалних служби Едвард Сноуден није прелазио границу Русије. То значи да он може још увек да се налази у транзитној зони међународног московског аеродрома Шереметјево.

Русија је још једном одбацила покушаје Вашингтона да је оптужи мал те не за скривање главног злочинца Америке и заверу против САД. Истина, такве оптужбе углавном долазе из конгреса. Администрација по питању боравка Едварда Сноудена у транзитном сектору међународног аеродрома Шереметјево изјашњава се суздржаније.

Неки експерти за обавештајни рад сматрају да Сноуден може да одлети у било коју земљу осим Еквадора, који је обећао бившем сараднику АНБ политички азил.

О спремности да прими Сноудена говорио је председник Венецуеле Николас Мадуро. Како пишу техерански листови, Иран је такође спреман да му да азил. Правном страном Сноуденовог случаја бави се компанија Викиликс Џулијана Асанжа. Раније је Асанж изјавио да му је познато где се налази Сноуден, али одбио је да открије информацију.

САД за сада полазе од тога да се Сноуден до сада налази у Москви и инсистирају на његовом изручењу. Ово је у Белој кући изјавио секретар за штампу председника САД Џеј Карни.

- Узимајући у обзир јачање наше сарадње са Русијом после терористичкиха акта за време бостонског маратона и наше историје сарадње са Русијом у области закона и поретка, укључујући повратак Русији читавог низа криминалаца високог нивоа на захтев руске владе, ми чекамо да руска влада размотри све могуће варијанте изручења Сноудена у САД.

До данас САД су изручиле Русији само једног криминалца високог нивоа, Вјачеслава Ивањкова по надимку Јапончик. Покушаји Русије да постигне изручење Виктора Бута, који је осуђен тобоже за шверц оружја ни до чега нису довели.

Председник Русије Владимир Путин изјавио је за време посете Финској да САД не могу да имају никакве правне основе за примедбе на рачун Русије.

- Господин Сноуден је заиста стигао у Москву. За нас је то било сасвим неочекивано. Он је допутовао као транзитни путник, и њему није потребна ни виза, ни други документи. Он као транзитни путник има право да купи карту и лети куда хоће. При томе он не прелази државну границу, зато му виза није потребна. И све оптужбе на рачун Русије су глупост. Он као транзитни путник налази се у транзитној сали до сада. Наше специјалне службе никада са господином Сноуденом нису радиле и данас не раде.

У Европи међутим расте напетост поводом тога што Вашингтон очигледно покушава да пребаци пажњу са скандала око глобалне шпијунаше Ције и АНБ на издају Сноудена.

Министар правде Немачке Сабина Лејтесер-Шаренберг је изјавила да намерава да покрене питање прислушкивања телефонских разговора и тајног прегледања електронске поште од стране специјалних служби САД на првом састанку са својим колегама из ЕУ у јулу.

САД намерно се повлаче од стуштине скандала, изјаво је члан европског парламента из Немачке Маркус Фербер. Он је упоредио методе САД са методама гестапоа и Штази у ДР Немачкој. А ја сам мислио да се та ера завршила падом ДР Немачке, рекао је он. Представник опозиционе зелене партије у немачком парламенту објавио је да на његову иницијативу наредне недеље у парламенту ће бити одржане дебате о акцијама САД које притиврече елементарним нормама међународног права.

Како је саопштио вашингтонски интернет-лист Дејли бист, Сноуден је већ предузео мере предостожности како информација коју је сакупио не би нестала, ако се са њим нешто деси. Он је направио и предао у поуздане руке шифроване електронске копије свог потпуног архива као допуну оним документима које су већ добили од њега репортери. У случају Сноуденовог хапшења информације ће бити хитно објављене на Интернету.

Андреј Федјашин,