Градоначелник Кишињова оптужује владу за крађу и превару ЕУ

27-06-2013 04:33:02 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


До недавно градоначелник Кишињова Дорин Киртоаке био је ватрени присталица молдавске владе и није пропуштао случај да похвали успехе Алијансе за европску интеграцију на путу ка ступању у ЕУ. Ипак после недавних промена у владајућој коалицији и одвајања партије којом руководи његов ујак од буџетских средстава, градоначелник Кишињова је нагло променио став.

Захваљујући конфликту градоначелника и владајуће коалиције молдавски бирачи и штампа су успели да сазнају много новог о томе како се у ствари прави молдавска историја успха о којој тако воле да говоре Кишињов и Брисел. Питање је зашто Дорин Киртоаке није примећивао сва безакоња власти док је његова партија била у влади, очигледно је реторско.

Шта је то рекао штампи градоначелник Кишињова? Испоставило се сви успеси на путу еворпских реформи су просто мехур од сапунице који је надувала влада. Дорин Киртоаке сматра да се влада бави директном крађом, а резултати крађе из буџета земље крију се под тепих, како се не би нервирали бриселски чиновници. Градоначелник Кишињова инсистира да се приходи које није добио централни буџет компензују помочу одузимања новчаних средстава од регионалних и општинских власти. Шта више, Дорин Киртоаке оптужује централну власт за коришћење административног ресурса за лишавање локалне власти и опозиционих политичара приступа финансирању. Нажалост, када је странка градоначелника била у влади, они није примећивао политичко и административно гоњење, којем је подвргнута опозиција. Сада је дошао његов ред да испије горку чашу административне самовоље.

У јеку полемике градоначелник Кишињова се излануо да неки европски чиновници активно покривају крађу и неефикасност молдавских власти. Објашњава се тако чудна симбиоза тиме што ће и европљани пострадати у слуачју ако сва прљавштина која се код нас дешава изађе напоље. Киртоаке предвиђа проблеме европским чиновницима, који воде Молдавију. Грузија, Јерменија, Азарбејџан, Украјина и Белорусија су отпали и остала је Молдавија коју вуку за уши по сваку цену, како би показали свој рад у последњих 4-6 година. Јер у противном евопске чиновнике ће питати где је нестао новац и какву политику су водили у Источној Европи да је Источно партнерство банкротирало, цитира његове речи издање Молдњуз.нет.

Треба узети у обзир да је сам Дорин Киртоаке присталица европске интеграције и патолошки русофоб. Једна од његових најупечатљивијих одлука на дужност градоначелника је забрана прославе 9. маја на централном тргу молдавске престонице. Немогуће је осумњичити кишињовског градоначелника за проруске и антиевропске симпатије, што озбиљно повећава вероватноћу тога да су његове оптужбе блиске истини. Молдавски европскептици и присталице евроазијске интеграције Молдавије добиле су још један доказ да су успеси званичног Кишињова на путу у ЕУ потпуна обмана и да немају ништа заједничко са стварношћу.

Валентин Миндрешеску,