ММФФ: Улога по цену живота

25-06-2013 10:04:30 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У оквиру главног конкурса Москвоског међународног филмског фестивала приказан је врло необичан филм. Поетски. Историјски. Мистички. И упоредо са тим пун реалија с почетка прошлог века када се дешава радња. То је филм руског режисера Константина Лопушанског Улога.

По речима програмског директора фестивала Кирила Разлогова, филм Улога је био одабран за конкурс први. Нико није сумњао да он треба да буде представљен на фестивалу. Аутор сценарија, рећисер филма Константин Лопушински, доајен је руске кинематографије. Његов прилаз темама и ауторски рукопис одавно су познати публици. Лопушински увек копа дубоко, његови филмови су вишеслојни, богати филизофијом. Није изузетак ни Улога. Догађаји у филму дешавају се 20-их година прошлог века у Русији. Грађански рат. Талентовани глумац чудом избегава стрељање, емигрира у Финску, али затим се илегално враћа у Русију да постане учесник невероватне представе: представља се као црвени командир којег је видео неколико минута пре стрељања. Уметник и командир личе као јаје јајету. Уметник зна да је командир погинуо. Каква изузетна могућност не да се одигра туђ живот на сцени, већ да се проживи. Да, то је страшна авантура. Смртоносно опасна. Али занимљива. И зато се он одлучује! – каже Константин Лопушански.

- То је маскарада времена. Да, то је било својествено том добу – таква крвава маскарада. У томе постоји нешто суштинско, наравно, То је лебдење над провалијом. завиривање у провалију, оно се снажно испољавало тих година!

Уметник урања у туђу биографију, туђу судбину. Он сазнаје за туђе патње, почиње да схвата разлоге. Сања туђе снове. Страшно га боли душа – и своја и та туђа. Уметник схвата да је осуђен да умре, превише су драматичне околности у које је доспео. Ипак решава се да иде до краја, тражећи покајање за себе и човека у чију је кожу ушао.

Главног јунака одиграо је одличан руски глумац Максим Суханов. Његову жену финска глумица Марија Јарвенхелми. О раду са Константином Лопушанским Марија говори са поштовањем.

- Ово путовање – тачније учешће у том филму, пут у Русију, вратили су ми веру у филм као уметност. Сада се уметност у целом свету претвара у забаву. Нестаје вера у дубоки смисао, у трагање, у значај филма. Тако да је за мене рад на филму био могућност да поново проверим значај и смисао оног што радим.

Улога је прича о чудној руској души. О руској невољи која се десила почетком прошлог века и однела много живота. О служењу високој уметности ради које није жао да се умре.

Филм су високо оценили руски критичари. Сада реч има публика. Варијанте приказивања филма у бисокопима се већ разматрају.

Рита Болотска,