Самит осморице показао спремност на комромис

23-06-2013 07:47:21 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Ове недеље су лидери кључних држава Велике осморице имали редовни сусрет у североирском Лох-Ерну.

Главна тема је била сиријска криза, која је могла посвађати оне, од којих зависи светска политика, јер су погледи на тај проблем код Русије и западног света, који углавном сачињава осморицу, сасвим различити. Међутим, упркос очекивањима, шефови држава су показали спремност да саслушају једни друге, па чак и да се договоре. То значи да не вреди очекивати нови хладни рат или неки други облик глобалне конфронтације.

На маргинама самита и у време званичних преговора, свакако, разматрана су различита питања – политичка елита увек има много повода за разговор. Реч је и о судбини иранског науклеарног програма у вези са доласком новог председника у тој земљи, ситуација на Корејском полуострву, будуће повлачење међународних снага из Авганистана, као и ЕвроПРО. Међутим, све су то засенили жарки спорови о оружаном конфликту у Сирији, што је разумљиво. Ту је граница између Русије и већине њених западних партнера. У сваком случају, тако се чинило све до задњег комуникеа, усвојеног у Лох-Ерну. Москва сматра да судбину Сирије и њеног председника мора да решава сиријски народ после преговора супротстављених страна. У Вашингтону, Лондону и Паризу инсистирају на што скоријој смени власти у Дамаску, те прете повећањем испорука оружја сиријској опозицији.

У вези са том осетном разликом у време припреме самита штампа је нагађала скандалозне резултате, све до ликвидације самог форума Осморице.

Међутим, мишљење Москве је било узето у обзир при разради даље стратегије према унутрасиријском конфликту. У потписаном од свих страна коминикеу се не помиње судбина председника Асада или могућност решења проблема силом. Напротив, тамо се садржи позив на политички дијалог ради успостављања што скоријег мира у тој земљи.

Без обзира на то, што Москва нема доказе примене хемијског оружја од стране сиријске владе, сама чињеница мора да буде детаљно истражена, - истакао је Владимир Путин. Сличан позив је изнео и британски премијер Девид Кемерон. Према речима руског председника, лидери Осморице су осудили примену оружја за масовна разарања, између осталог, хемијског, без обзира на извор опасности. Учесници самита су на позадини толико ретког узајамног разумевања одлучили да се усредсреде на хуманитарној страни.

Према резултатима самита Осморице у Северној Ирској донета је одлука о пружању Сиријцима хуманитарне помоћи у износу 1,5 милијарди долара.

Британски премијер је додао да су се шефови држава договорили да ће подржати будућу владу Сирије, која мора да заступа интересе свих становника земље. О неопходности владе националне слоге, која ће бити формирана током мировних преговора уз обавезно учешће легитимно изабраног Башара Асада, Москва је изјавила од самог почетка конфликта. Вероватно је Запад признао Асада једном страном политичког процеса. У сваком случају, није инсистирао на његовој оставци као главном услову усвајања документа о резултатима самита. Дакле, може да се констатује да је Кремљ постигао свој циљ, и то без глобалних последица по политичку равнотежу између основних играча.

Извори у Вашингтону су изјавили да су САД потпуно задовољне одлукама Осморице да се настави линија политичког регулисања конфликта у Сирији. Садржај коминикеа одговара циљевима, које је председник Барак Обама имао током преговора с лидерима других земаља, укључујући Владимира Путина.

- Имамо заједничку заинтересованост да би се обуставило насиље, као и да би се спречила примена и ширење хемијског оружја, које може да се налази у Сирији. Говорили смо да ћемо уложити напоре, који воде решењу тог конфликта мировним путем. Планирамо да ћемо дати налоге нашим тимовима да раде на припреми следеће рунде преговора у Женеви.

У свом коментару о продаји руског наоружања Дамаску – та је тема много узбуђивала стране медије, који су је користили да би укоравали Русију, Владимир Путин је подвукао да их Москва испоручује у складу са легалним уговорима легалној влади Башара Асада.

- Сматрамо да наш став и с моралног, и правног гледишта апсолутно беспрекоран. Недавно је британски народ преживео ужасну трагедију, и ми заједно с њим, када је на улицама Лондона био измасакриран британски војник. У редовима опозиције има много таквих злочинаца. Европљани желе да испоручују оружје тим људима? Шта ће бити после с тим оружјем? Ко контролише, у чије руке оно доспева? Можда ће се оно вратити у Европу? Зато позивам све наше партнере још једном да промисле пре него учине тај опасан корак.

Према мишљењу многих новинара, један од главних резултата самита је постала способност за компромисе код лидера држава, тим пре у толико принципијелном питању као судбина Сирије. У великој мери су томе допринели билатерални незванични контакти. И у политици, поред глобалних интереса, постоје и људски односи. Они, изгледа, код лидера Осморице заиста нису лоши. У сваком случају, ни крвопролитни грађански рат у Сирији није пружио повод да их поквари.

Илија Харламов,