Путин постао главни њузмејкер другог дана Петербуршког економског форума

22-06-2013 10:13:52 | | Глас Русије, фото: «Вести.Ru»/ vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин постао је главни "њузмејкер" другог дана Петербуршког економског форума, а главна вест била је изјава о економској амнестији. Осим тога шеф државе је саопштио о невиђеном послу испоруке нафте и Кину и најавио грандиозне инфраструткурне пројекте.

Кулминација другог дана било је пленарно заседање уз учешће Владимира Путина и канцелара Немачке Ангеле Меркел, која је у свом излагању дотакла најшири спектар међународних проблема – од трвења између ЕУ и Британије до регулисања ситуације у Сирији. Канцелар Немачке посебно је подвукла да потенцијал сарадње између ЕУ и Русије ни из далека није исцрпљен. Важан корак на путу ка зближавању постало је ступање Русије у СТО. Али постоје и моменти који још нису решени, истакла је Меркел.

- Русија тежи бржем решавању визног питања. Знам да Русија сматра да превише споро напредујемо у том питању и у ономе што се тиче слободе економске кооперације. Такође смо имали дискусије на тему људских права, где су спорови прилично јавни. А што се тиче дугорочне перспективе срадње, ја као европљанка могу да истакнем важну стратешку улогу Русије.

Владимир Путин се концентрисао на проблеме руске државе и путеве њихових решевања. Главни од њих је формирање услова за стабилан економски раст. Непрекидно повећање цена енергената низ година је омогућавало руским компанијама и држави да покривају високе трошкове. Али више таквог фактора нема, као што нема ни лаких решења која би могла да промене стање ствари. Потребан је правилни избор приоритета и баланс међу дугорочним циљевима и решавањем текућих неодложних задатака, подвукао је Владимир Путин.

- Економски раст треба да се базира на три ослонца: увећању продуктивности рада, инвестицијама и иновацијама. Прогрес у свим правцима могућ је само преко смањења трошкова – финансијских, управљачких, инфраструктурних. Преко развоја људског капитала и формирања конкуретних услова за вођење бизноса.

Економска амнестија коју је најавио председник треба да рестртује широк спектар друштвених односа и ојача поверење грађана према институцији предузимаштва.

Важан услов развоја за Владимира Путина је макроекономска стабилност, даље смањење инфлације и одговорни буџет. Посебну улогу у диверзификацији руске економије треба да одигра развој инфраструктуре.

Другог дана форума био је представљен читав пакет инфраструктурних пројеката, чији циљ је да направе Русију снажним саобраћајно-логистичким мостом између тржиштима у развоју у Азији и развијених економија Европе. То је изградња железничког моста преко Амура – споразум о томе био је потписан на маргинама форума са кинеским партнерима, грандиозна реконструкција Трассибирске железнице и друго.

Између осталог, главни покретач руске економије остаје горивни сектор. Овде је склопљен уговор који називају невиђеним. Руска компанија Росњефт и кинеска CNPC договориле су се о испорукама нафте у наредних 25 година у обиму до 46 милиона тона годишње. Приближна вредност уговора је 270 милијарди долара.

Централно питање, по речима Владимира Путина, јесте људски капитал – у Русији се реализује пројекат чувања нације. Посебна пажња поклања се демографским и здравествним програмима.

Влад Гринкевич,