Европска комисија објавила Американцима „рат рејтинга“

22-06-2013 01:11:05 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Од 20. јуна у Европској унији важе нова правила рада за рејинг агенције. Оне забрањују овим службама да објављују паничне реферате уочи берзанске трговине и заседања антиркизних институција ЕУ.

Увођење ових правила важан је корак за обнову финансијске стабилности и поверења према финансијским институцијама – тако је са патосом прокоментарисао нову антикризну меру свог ресора комесар ЕУ за питања унутрашњег тржишта и тржишта услуга Мишел Барније. Правила која су ступила на снагу између осталог дозвољавају агенциајма да саопштавају промену кредитних рејтинга тек петком касно увече, после затварања берзи и завршетка антиркизних форума. Агенције су такође добиле право да врше непланирано ревидирање кредитног рејтинга држава најчешће три пута годишње. Уведена је и забрана на објављивање рејтинга компанија које поседују десет и више одсто акција самих рејтинг агенција – како би се избегао конфликт интереса.

Као што се види, обнова поверења немогућа је без репресивних мера. За кршење наведених норми, као и за озбиљне пропусте у вођењу рејтинга, агенције од сада треба да плаћају велике казне и чак могу да буду позване на суд.

Како подвлачи Брисел, нова правила се тичу свих светских рејтинг агенција под којима се подразумевају у првом реду америчке службе. Ипак тешко да ће Стандард енд Пурс, Мудис и Фич усаглашавати своју деценијама увежбавану праксу са Европском комисијом. Оне имају своје приоритете и опоненте, као што су пре свега чланови америчког Конгреса и моћници Вол-стрита. Последњи редовно бацају критичне стрелице на америчке финансијске експерте за њихову тежњу да с времена на време разматрају у погрешну страну кредитни рејтинг самих САД. Ипак то не подстиче председника САД, Конгрес или Федерални резервни систем да сместе иза решетака не баш попустљиве експерте.

Сви свхатају да док у међународној економији постоје финансијски проблеми, постојаће и рејтинг огледала, која их одражавају. што се тиче шпекулативне позадине у делатности агенција које заиста могу да утичу на стање пословне климе у интересима појединих фактора – ову праксу не треба прецењивати – истакао је у разговору за Глас Русије начелник одељења за управљање активима руске компаније Капитал Ренат Малин.

- Рејтинзи агенција почињу да утичу на одлуке инвеститора све мање и мање. Ради се о томе да са тачке гледишта текуће ситуације сви схватају: када политичари не би предузимали потребне мере, управо у том случају последице би могле да буду непредвидиве. Инвеститори су склони да ображају више пажње на одлуке европских лидера, на њихову спремност да се боре против кризе и да побољшавају економску ситуацију у Европи, а не на тренутне рејтинге. Инвестотире више занима не садашњост, већ будућност зоне евра.

Како би се омели покварени Американци да обарају европска тржишта и сметају европљанима да се боре против кризе, Европска комисијаје обећала да ће до 2015. године формирати никакву информациону европску платформу за објављивање и поређење свих постојећих кредитних рејтинга. А већ крајем 2016. године у Европи може да се појави сопствена рејтинг метаагенција. Ако им не пође за руком да изађу на крај са ркизом, могу да покушају мање о њој да пишу.

Петар Искендеров,