Мотор за авион М-21 изабраће купац

20-06-2013 03:20:27 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


На авиокосмичком салону у француском граду Ле Буржеу велико интересовање је изазвао перспективни кратко и средњемагистрални руски авион МС-21 са бројем места између 150 и 215. Разрадом авиона бави се корпорација Иркут.

Главни авион 21. века управо тако се дефинише скраћеница МС-21 треба да има и одговарајући мотор будућности. Зато су сви желе да знају који мотор ће имати нове летелице. У корпорацији Иркут су схватили да производња авиона са страним моторима тешко да је могућа, наглашава ваздухопловни експерт компаније РБК Сергеј Стариков:

- Руски мотор пре свега је потребан због уговора, који могу да буду склопљени. Ради се, например, о Министарству одбране. Мотори, инсталирани на те авионе, не могу по руском законодавству да буду стране производње. Постоје ограничења у испоруци производње у неке земље код канадско-америчке компаније Pratt&Whitney. Ако произвођач МС-21 склопи уговор, например са Ираном, биће, нормално, постављен руски мотор.

Зато купац може да изабере једну од две варијанте мотора – руски ПД-14 или канадски мотор Pratt&Whitney. За авиокомпанију треба да постоји избор. Обично тако и бива. Приликом поруџбине авиона у међународној пракси прихваћемо је да се избор мотора оставља авиокомпанији, наглашава уредник листа „Авиотранспортни преглед“ Максим Пјадушкин.

- Вероватно ће доћи, до некаквог баланса, пола пола. Наручилац ће се базирати на прагматичним разлозима. Зато што је неважно, који је мотор, да ли је руски или страни. Најважније је да буде економичан, да има ниске трошкове приликом коришћења. Ваздухопловне компаније ће се на томе базирати. Све зависи од карактеристика мотора. Наредне године треба да буде произведен први огледни образац. Ако он буде потврдио карактеристике, ти мотори ће се наручивати све чешће.

У реализацију пројекта производње главног авиона 21. века уложена су значајна државна средства, државна подршка износи стотине милионе долара. И МС-21 има велике шансе за успех, мада у том сегменту треба да се избори са озбиљном конкуренцијом, посебно са авионима породице Ербас А320, наглашава Максим Пјадушкин:

- Према тврдњама самих конструктора, велико занимање за авион М-21 показују наручиоци из Југоисточне Азије, али, зачуђујуће, и из Европе. Разумљиво је да нису сви у свету задовољни доминацијом, у домену ускотрупних авиона, компанијама Боинг и Ербас. Многе авиокомпаније су спремне да размотре алтернативе, којих нема много.

Домет лета МС-21 износиће до 5,5 хиљада километара. Према мишљењу експерата, конкуретска предност МС-21 је то што је он у унутрашњости сличан широкотрупним авионима. И путницима ће у њему бити врло удобно.