„Дворац џез“- као начин живота

14-06-2013 09:35:46 | | Глас Русије, фото: mnrhu.ru/ vostok.rs |


Подмосковски музеј- дворац „Архангељское“ претвориће се 15.и 16.јуна у царство музике, где ће се одржати 10.јубиларни, међународни фестивал под отвореним небом. Посетиоце очекује много изненађења.

Џез није само стил музиике, већ начин живота, тврде стручњаци- организатори фестивала и позивају на 5 музичких сцена различите видове уметника, укључујући и ди-џејеве и рокере. Например, популарни руски уметник Александар Склар је био и раније позиван да учествује на овом фестивалу, али је он мислио да нема шта да понуди. Сада је потпуно друга прича, говори музичар:

- Рецимо пре пола године, ми смо сарађивали са џез оркестром „Тромбон-шоу“, на челу са Максимом Пигановим. Направили смо цео програм састављен од композиција које су улазиле у репертоар Леонида Утесова.

Још једно изненађење овог фестивала биће наступ популарне руске групе „Аквариум“ и њеног лидера Бориса Гребеншикова. А гости фестивала су и европски џез продуценти, што заправо и није новост.

Шеф барселонског фестивала Хуан Антон Карарак, директор Лондонског џез фестивала Џон Каминг, кустос норвешког Молде фестивала Јан Уле Отнес, такође позивају на своје фестивале најразличитије уметнике. А најоригиналнијим конкурсом Европљани су означили управо такмичење младих извођача, који ће бити одржан током фестивала. Узгерд, сви ови продуценти су и чланови жирија. По речима фестивала Марије Семушкине, конкурс је на овај начин добио статус међународног:

- Веома смо поносни што ово такмичење одржавамо већ 5 година и налазимо могућност да обезбедимо и награде за музичаре. Тако да успевамо да направимо једном у две године „чистку музичких редова“. Сваке године било би тешко, а овако се ипак појављују и нова имена, нови бендови.

Ни овај фестивал неће проћи без сада већ традиционалних учесника- на пример грузијске певачице Нино Катамадзе, израелског контрабасисте Авишаи Коена. Они су учестовавли и на првом фестивалу.

Ове године ће се појавити и нова сцена „Обала“, чији ће посетиоци моћи не само да уживају у музици, већ и да се баве спортом. Обезбеђено је и изнајмљивање бицикала, а појавио се и биоскоп. Током два дана трајања фестивала, приказиваће се филмови о музици и музичарима.

Не фестивал људи традиционално долазе са породицама. Аутомобиле је сада могуће и организовано паркирати на новом паркингу. А најмлађи посетиоци моћи ће да уживају на игралишту које су организатори за њих направили.

Очекује са да ће овогодишњи фестивал посетити 40 хиљада љубитеља музике.

Татјана Завјалова,