Налазите се на страници > Почетна > Блог > Интернет – ко кога прати?

Интернет – ко кога прати?

19-06-2013 05:45:20 | | Глас Русије, фото: SXC.hu/ vostok.rs |


Таласи скандала око електронског праћења грађана своје и других земља од стране америчких специјалних служби, подигнути последњих недеља, не само да се не смирују, већ одлазе све даље.

Како је изјавио са страница ЕурАктив представник ЕУ за заштиту персоналних података холандски експерт Петер Хустинкс, и у самој ЕУ врши се незаконито пражење корисника Интернета. Осим тога, у појединим земљама чланицама ЕУ разбуктавају се страсти поводом Интернет-праћења грађана од стране сопствених специјалних служби.

Петер Хустинкс, како прецизира ЕурАктив, један је од аутора реформе која се разматра у ЕУ и која је усмерена на усавршавање законодавства о заштити персоналних података. Јасно је да га у првом реду брину чињенице игнорисања сопствених норми и правила у датој сфери од стране појединих структура ЕУ. По речима Хустинкса, провајдери неких Интернет-сајтова ЕУ сакупљају такозване кукис – фрагменте компјутерских података на основу којих може да се суди о активности посетилаца појединих страница, као и о њиховим интересовањима. Према постојећем законодавству сакупљање таквих података без претходног упозоравања корисника није допустиво. Ипак то се по подацима Петера Хустинска чини у погледу корисника сајтова Европске космије, Европског парламента или рецимо сајта ЕУРЕС – европског Портала мобилне радне снаге.

Данас, по свему судећи, већ је тешко закључити ко кога прати на Интернету. У крајњој линији у европском делу. Наравно, сматра изврши директор немачке групе компанија БИТКОМ Берхард Роледер, без сарадње специјалних служби у сфери савремених електронских комуникација се не може.

- Без сарадње специјалних служби са испоручиоцима услуга на Интернету он се не може учинити једним потезом безбедним, рекао је Роледер у радијском интервјуу. Али тим поводом се појављују питања: колико далеко могу да се простиру границе судских решења и колико често изузетни случајеви могу да постану правило?

Потпредседник Академије за геополитичке проблеме Владимир Анохин категоричнији је у оцени ситуације.

- Мислим да у датом случају тероризам као такав врло је удобан параван за спровођење широких специјалних операција на праћењу својих грађана. Циљ је искључити радикалне покрете, узети под контролу јавни живот и слично. Што се тиче буке у Европи, наравно, није пријатно када те прате. Али европска солидарност и превладавање САД неће никоме да дозволе да се повуче.

По свему судећи, за сада европљанима остаје само да се сећају мрачних антиутопија британског писца научне фантастике Орвела. Узимајући техничка достигнућа 21. века, наравно.

Олег Севергин,