Руски филмови: човек поново у центру света

19-06-2013 06:42:49 | | Глас Русије, фото: КиноПоиск.Ru/ vostok.rs |


35. Московски међународни филмски фестивал отвара се 20. јуна. У оквиру руских програма публлика ће видети 25 дугометражних филмова, 24 документарна филма и око 50 крактометражних.

Руски програми на актуелном Московском фестивалу су једноставно изузетни. Одабир филмова сведочи о отме да се мења не само лице руске кинематографије, већ и карактер, убеђена је експерт Ирина Павлова.

- Врло дуго, дуже него што може да издржи срце публике, постојао је филм без хероја. Херој је био чисто део пејзажа, налазио се негде по страни, околности су биле у центру филма. И коначно поново постајемо она кинематографија где је у центру човек, добар или лош, активан или неактиван, али то је он – у центру света, свет се окреће око њега, а не супротно!

И заиста: херој филма Дмитрија Тјурина Жеђ је талентовани млади уметник. Он је био обогаљен за време војних дејстава у Чеченији и са тешкоћом се враћа нормалном животу. Официр полиције из филма Јурија Бикова Мајор прокушава да се супротстави самовољи колега полицајаца. А у филму Алексеја Фјодорченка Небеске жене пољских Маријаца су 22 јунакиње, оне једноставно живе, једноставно воле живот...

Занимљив моменат: руски блокбастери такође избацују у први план хероја. У филму Легенда бр. 17 режисера Николаја Лебедева то је легендарни совјетски хокејаш Валериј Харламов. У филму катастрофи Метро Антона Мегердичева то су наши савременици, људи разних професија и моралних назора који врше нетривијалне поступке у борби за преживљавање. Без обзира на то што су ови филмови већ били приказивани и прошли су одлично, укључили су их у Руски програм филмског фестивала. Ако су филмови заиста квалитетни, зашто да их не узмемо, сматра Антон Мегердичев.

- Сви ми из разних углова крећемо се ка једном појму: добар или лош филм. А не фестивалски или комерцијални.

Између осталог ове године први пут у оквиру Руских програма ће бити одржан презентација радова младих режисера. Представићемо 20 најбољих пријава, каже један од руководилаца Омладинског центра Савеза филмских стваралаца Русије, режисер Филип Абрјутин.

- То су заиста најбоље пријаве на данашњи дан. И вема се надамо да ће они продуценти, режисери који ће нам доћи на презентацију, подржати наше пројекте – и финансијски и стваралачки...

Руски програм традиционално се приказује у Московском Дому филма. И мада никакав конкурс није предвиђен, опет по традицији Федерација филмских клубова ће наградити филм који јој се посебно свиди.

Рита Болотска,