Волонтери спремни за Универзијаду

19-06-2013 06:23:10 | | Глас Русије, фото: kazan2013.ru/ vostok.rs |


До старта 27. Светске летње Универзијаде у Казању дани су одбројани. За такмичења се спремају не само спортисти студенти из 170 земаља света, већ и волонтери. Организаторима Игара ће помагати 20 хиљада добровољаца помоћника.

Волонтери на Универзијади у Казању ће радити као преводиоци, бавити се акредитацијом, помагати на спортским теренима, у прес-служби, пратити спортисте и ВИП госте. Сви добровољци су прошли брижљив одабир и припрему. Волонтери су се упознавали са историјом Светских студентских игара, а такође пролазили разне тренинге, умеже да раде у тиму. Да би се постало волонтер треба имати посебна својства, каже студент Казанског националног истраживачког технолошког универзитета, волонтер Универзијаде 2013. Газинур.

- У првом реду ово је отпорност на стрес, треба бити срдачан како би се нашао излаз и сваке ситуације. На пример, репрезентација је поломила неки спортски инвентар, ми треба да решимо овај проблем. Ми не треба никада да очајавамо, треба увек да се осмехујемо и помажемо људима.

Приликом одабира волонтера су се узимала у обзир не само лична својства, већ и мотивација, каже студенткиња Казанског федералног универзитета Олга.

- Волонтери постају из многих разлога. За мене је то пре свега размена искуства са представицима других земаља. То је жеља да се помогне да се наш град представи у најбољем светлу и, наравно, да се виде такмичења сопственим очима. Зато што је то јединствена могућност да се види како се све дешава изнутра. Ја ћу навијати за све спортисте, зато што су сви достојни победе, сви много раде.

Без волонтера данас не може да прође ни једно велико међународно такмичење. Пре две године на Универзијади у Кини радило је 320 хиљада добровољаца. У организационом комитету казанске Универзијаде сматрају да им је 20 хиљада волонтера сасвим довољно. Говори представник извршне дирекције Казањ-2013. Лариса Сулима:

- У Кини је било врло много волонтера, али њих по бројности не можемо да превазиђемо. Али са друге стране, наши су комуникативнији. Нажалсот, већина кинеских волонтера није могла да пружи реалну помоћ гостима, зато што није знала енглески. Тачније они су пре стварали атмосферу, смешкали се, говорили лефт-рајт и не више од тога. У том погледу наши волонтери пролазе добар образовни програм. Водимо како дистанционе крусеве, тако и ошти тренинг. Ако се узме тестирање из енглеског, код нас око 70% добро говори енглески.

Укупно је више од 50 хиљада људи иразило жељу да помогне организаторима казањске Универзијаде на добровољној основи. пријаве су стигле из свих крајева Русије и иностранства, каже Лариса Сулима.

- Доћи ће нам представници 60 земаља света, 150 људи. То су представници организационих комитета Универзијаде, претходних и будућих. Такав је правилник Међународне федерације студентског спорта. Осим тога, у Казању је утицајна Асоцијација страних студената. И код нас у саставу волонтера има страних студената који живе у Казању, овде се школују. Зато могу да кажем да ће на Играма бити интернационални тим.

Казански волонтери су такође својевремено радили на Универзијадама у Београду, Ерзуруму, Шенџену, на Омладинским играма у Сингапуру и Инсбруку, на Азијским играма у Астани и на самиту АТЕС у Владивостоку. После Игара у Казању најбољи ће отићи на Олимпијаду у Сочију.

Светлана Калмикова,