Путвеви Русије и Европе могу да се разиђу

19-06-2013 06:00:39 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Нова неслагања треба да превладају Русија и ЕУ. Европске реформе у оквиру Четвртог железничког пакета треба да унифицирају захтеве за превоз и техничко стање покретног састава на територији ЕУ. Ако за стране комапније не буду направљени изузеци, руски возови могу да остану буквално непожељни.

Мало је Русији и ЕУ неслагања везаних за усвајање Трећег енергетског пакета у Европи, тако да се појавио нови проблем – Четврти железнички пакет. Европска комисија је решила да унифицира тржиште железничког саобраћаја. Сада се ради о територији ЕУ, али у перспективи о простору од Лисабона до Владивостока. Један од најважнијих момената је потпуно одвајање компанија које руководе мрежом железничких линија од оператера превоза. Међутим Русија већ живи по тим правилима, истиче независни експерт за саобраћај Алексеј Безбородов.

- Код нас је потпуно одвојена инфраструктура од превоза. Тачније нема државне делатности превоза, код нас само неколико великих државних компанија или делимично државних које реализују операције на железници, али 90% парка код нас је приватно. Европа је више регулисана у том погледу него Русија.

Ипак, радивши неко време у таквом режиму, руске железничке компаније су почеле да говоре о непоходности веће централизације. По статистици, у Русији 70% оптерећења пруге отпада на теретни превоз. Њега је сложеније регулисати него путнички, последњи има бар строг возни ред. Ради слања теретних састава потребна је тешња сарадња оператера мреже и покретног састава. И није лоше када се регулисање налази у једним рукама, сматрају руски експерти.

Осим тога Четврти железнички пакет подразумева одсуство граница на тржишту ЕУ. Према замисли аутора пројекта, од 1. јануара 2019. године сваки превозник ће добити право да ради на територији друге државе ЕУ. Решења ће се доносити по правилима отворене аукције. Победиће онај који предложи најнижу цену уз једнаке услове. Како уверава Европска комисија, слична конкуренција ће побољшати квалитет услуга и смањити цене.

Ипак у самој Европи не слажу се сви са тим новотаријама. Између осталог Француска је уложила на десетине милијарди евра у стварање савремене мреже брзих возова. И сада је Париз крајње резигниран предлогом да на железници изграђеној од новца француских пореских обвезника зарађују компаније других земаља.

Што се тиче строго техничке сфере, овде се појављују противречности. На пример, према новим стандардима ЕУ кочнице код вагона морају да буду пластичне. У Русији се користе азбесне. Ако овде не буде изузетака, руским вагонима ће пролазак у Европу бити затворен.

Наталија Коваленко,