Г-8: бурне дискусије и тражење заједничке платформе

19-06-2013 05:18:00 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Суштинским је назвао резултате самита Велике осморке у Северној Ирској заменик министра иностраних послова Русије Сергеј Рјабков. Дипломата је подвукао да је реч како о политичкој компоненти у делатности Г8, тако и о социјално-економској компоненти.

Самит је протекао у контексту оштрих дискусија међународне заједнице о сиријском проблему. Ипак претпоставке да се Русија нашла изолована по том питању нису тачне, истакао је Рјабков. Исто као и мишљење о новом формату седам плус један који је изнела канадска страна. Напротив, степен подударања мишљења Осморке о сирији искључује претпоставке неких учесника самита да Русија заузима посебни став у односу на партнере из групе.

- Лидери који су се окупили овде имали су много времена за директни разговор и сигуран сам да могућа неразумевања и покушаји да се Русији припише то чега не може бити потпуно су уклоњени у процесу комуникације председника Русије и премијера Канаде. То је живи политички процес, и људи говоре ствари за које затим неко зажали. Русија је исцрпно објаснила свој став, како видимо пут напред.

Ипак Москва остаје при свом мишљењу поводом примене хемијског оружја од стране сиријских власти. Као што се зна, то је постало повод да се говори о неопходности строгих мера у погледу Дамаска. Сергеј Рјабков је изјавио да само међународна експертиза може да утврди истину о коришћењу хемијског оружја. А сложити се са недоказаним тврдњама и једностраним тумачењима немогуће је, додао је он.

- Један од аспеката где је потребно додатно објашњење, то је параграф у коначном комуникеу који се тиче истраге случајева примене хемијског оружја у Сирији. Желим да вам кажем да то што је записано у комуникеу није инструкција за понашање Русије у СБ УН. У СБ делују други закони и за сваку ситуацију Русија ће се одређивати посебно. Значи, комунике Групе осам у том делу, то није догма, то је управо заједнички именитељ, до којег смо дошли путем сложених преговра. Али он не прецртава став Русије у чију исправност смо потпуно сигурни.

Прогрес по питању учешћа Ирана у међународнј конференцији о Сирији за сада није постигнут, изјавио је Сергеј Рјабков, коментаришући припрему за ову манифестацију. По његовим речима, дискусије ће бити настављене, између осталог на билатералној руско-америчкој основи. А поводом одржавања саме конференције може се истаћи, саопштио је заменик шефа руске дипломатије: У првом реду то је везано за зближавање ставова Москве и Вашингтона о сиријској проблематици. Мада јасности о роковима и даље нема. Што се тиче опозиције у Сирији, лидери Осморке би могли да учине много више како би је довели за преговарчки сто. Без тога прелазни период и читав политички процес регулисања једноставно није могућ.

Упоредо са тим Група осам не треба да предодређује исход процеса формирања прелазне владе у Сирији. А изјаве о даљој судбини сиријског председника Башара Асада у завршном комуникеу Г8 биле би штетне и неприхватљиве за Русију, закључио је Сергеј Рјабков. Он је такође изјавио да Москва позива Брисел и Вашингтон да брижљиво одмере последице испорука наоружања сиријској опозицији. Оне могу да буду ударац по перспективама политичког процеса, везаног за успостављање мира на сиријској територији.

Илија Харламов,