Премијер поднео оставку, а шта ћемо са корупцијом?

18-06-2013 08:49:53 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Природни резултат политичко-корупционашког скандала у Чешкој, у којем су се нашли бивши посланици владајуће Грађанске демократске странке, као и шефица кабинета премијера, кулминирао је оставком шефа чешке владе Петра Нечаса.

Председник републике ју је већ прихватио. Ово се догодило у тренутку, када је Нечас стигао из званичне посете Русији, коју су обе стране оцениле изузетно плодном. Како данас гледају у Москви на инцидент, који се догодио са њиховим недавним гостом? Оцена директора Института за економске и политичке проблеме Бориса Шмељева:

- Ова оставка је све шокирала, јер се чинило да Чешка има јаку традицију демократије, и да тамо не би требало да има простора за корупцију. Брисел је, истина, давао сигнале да постоји проблем и тражио да се предузму акцију, али без успеха. Данас је све изашло на видело: председник је донео једину исправну одлуку, пославши у оставку компромитованог шефа владе. Наравно, корупција постоји у целој Европи. Међутим, чешки случај је посебан јер је изазвао оштру реакцију. Такве оштре мере се у Бугарској, Румунији, код нас у Русији, по правилу, не преузимају и често се таква ситуација заташкава. Међутим, овде је реакција била муњевита. Само сумња на корупцију је била довољна да би премијер пао. Ово, искрено речено, служи на част Чешкој, њеном политичком естаблишменту, који има способност да сам себе очисти. Ја овде видим манифестацију демократских стандарда, одступање од којих се строго кажњава. Виша власт, као жена Цезара, треба да буде изнад сваке сумње ...

Како ситуацију у Прагу види колумниста чешког радија и телевизије Либор Дворак:

- Признајем да сам постиђен овим што се дешава код нас ... Сама чињеница да је шефица кабинета премијера могла да издаје наредбе војсци и обавештајним службама је невероватна! Што се тиче корупције, у коју су умешана три бивша посланика ГДС, који су примали хонораре од државних компанија за лобирање "за" или "против" одређених закона, то је мање-више познато. Стидим се Петра Нечаса, искусног политичара, члана ГДС од 1991. Како није био свестан политичке реалности, и зашто није, као у свакој нормалној демократској земљи, одмах поднео оставку на свој положај, пошто се то десило у његовом окружењу?

Заиста, премијер Нечас је у почетку изјављивао да не види разлог за своју оставку и да у потпуности има поверење у шефа своје кабинета. Након тога, цели четвртак се скривао и био недоступан. И тек, након четири дана, коначно је схватио шта треба да уради. Где треба тражити корене тог скандала? Ко је кривац – поједини корумпирани политичари или систем? Мишљење Либора Дворака:

- За све је крива веома распрострањена корупција у Чешкој, у којој неки не виде ништа лоше. У телевизијским дискусијама се чула идеја о тзв. "рационалном приступу" политичком животу. Данас, сваки Чех разуме да су политика и свакодневица буквално прожете корупцијом. Не видим како се она може уопште искоренити.

Ко ће саставити нову владу, ускоро ће бити познато. ГДС би могла успети да остане на власт уз само једну жртву - Петра Нечаса, чије би место могао преузети министар индустрије и трговине Мартин Куба. Опозиција има друге планове. Она инсистира на ванредним парламентарним изборима. Ипак, главно питање је - шта ће у овој ситуацији преузети председник Земан? За 100 дана своје владавине, он је показао спремност да преузме на себе више овлашћења него и сам устав прописује. Да ли ће нова влада бити гаранција за нестанак корупције, остаје непознато. Према мишљењу Либора Дворжака:

- Не постоје никакве гаранције. То зло је продрло у све политичке странке. Али, с друге стране, не треба да будемо песимистични. Полиција и суд су показали праву храброст. Они су доказали (а то је нови тренд у нашој политици) своју независност, подижући оптужбе против самог врха чешке власти.

Гајане Ханова,