Архив Андреја Тарковског – видети сопственим очима

17-06-2013 03:23:27 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Главни ванконкурсни догађај Међународног филмског фестивала Огледало, који се одржава у Ивановској области, јесте изложба архива истакнутог режисера 20. века Андреја Тарковског. Архив руског мајстора недавно се вратио у домовину и већ је био представљен публици у Уметничком музеју Иванова. А 15. јуна изложба је пребачена у мали град на Волги Јурјевец, где је направљен меморијални музеј чувеног режисера.

Скоро за милион и по фунти стерлинга продат је на аукцији Сотбиса архив Андреја Тарковског. При томе, стартна цена докумената је износила само сто хиљада. Озбиљна борба међу купцима водила се у новембру прошле године. Али земљацима Тарковског, представницима Ивановске области, пошло је за руком да победе. И сада сваки руски грађанин може својим очима да види за шта је дат тако велик новац.

Сестра режисера, писац Марина Тарковска, предтављајући изложбу направљену на основу архива, у интервјуу за Глас Русије прецизирала је да је већина материјала из архива Олге Сурикове. Она је радила а мајстором као стажер на снимању Андреја Рубљова и била је коаутор књиге Тарковски.

У стакленим витринама на изложби су пожутели листови из свески: писма, скице, разраде сценарија откуцане писаћом машином. А на зидовима су фотографије: Андреј Тарковски са женом Ларисом, са пољским режисером Кшиштофом Занусијем, на филмском фестивалу у САД... Марина Тарковска каже.

- Било ми је врло занимљиво да видим свеске великог формата са текстом откуцаним на машини – рад на књизи Запечаћено време. Она је изашла у иностранству на разним европским језицима. То је књига о филму. Али на руском је нема, нажалост. Мада у првом реду бих објавила не дневнике, већ ову теоријску књигу о филму. Посесбно ме је задивила и обрадовала последња оваква свеска, где Андреј ради над рукописом као професионални уредник – уноси огромну количину исправки. Он је тамо и филмски критичар, и режисер, говори о разним странама филма – о ликовној страни, разради филма, о сниматељском послу, о боји. Он је много волео црно-бели филм. У филму Жртвовање скинуо је жуте маслачке са зеленог поља, осветлио филм.

Занимљив је блок са циатима руских и страних филозова, писаца, песника. То је био озбиљан припремни рад над књигом о филму. За могућност да се види режисерова „кухиња“, вероватно су се и бориле такве чуене личности као Ларс фон Триер, претпоставља сестра Тарковског.

- Посебно ми је драго што је архив хтео да купи дански режисер Ларс фон Триер који веома воли стваралаштво Тарковског, посвећује му своје филмове: Антихрист, Меланхолија, сви они су посвећени Андреју. И нов његов филм у многоме се пресеца са филмовима Тарковског. толико сам нашла тамо поздрава Андреју од Ларса фон Триера! и то што је он хтео да купи његов архив врло је дирљиво, али на нашу радост архив се вратио у Русију.

Како би се то десило, своје финансијске могућности су удружили мал те не сви ивановски бизнисмени. Тако да су сви учествоали у повратку наслеђа чувеног земљака у Русију.

Карина Ивашко,