Русија на азијско-европском екрану

17-06-2013 03:20:43 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Руски филм спаја Европу и Азију на међународним филским фестивалима у Италији и Кини. Пријављено је две десетине нових руских филмова. И ако у Таормину и Хонгконгу руски фимски програми имају информациони карактер, на Шангајском међународном филмском фестивалу Русија ће се борити за главну награду – Златни пехар.

Шангајски фестивал једном је већ био наклоњен руском филму. 2008. године филм Владимира Кота Мува добио је тамо највишу награду. Сада су у конкурсном програму међу 14 филмова два руска – Мајор и Легенда бр. 17. Светска премијера социјалне драме Јурија Бикова Мајор крајем маја на Канском фестивалу је била врло топло примљена. О томе је за Глас Русије говорио сведок њеног успеха, филмски критичар Валериј Кичин.

- Филм је међу најјачим руским филмовима у последњих годину-две. То је врло талентовано направљена озбиљна драма. Она се тиче вечитих тема: савести, људског достојанства, и тога како да се оно очува у врло тешком животном тренутку.

Други руски учесник конкурса – Легенда бр. 17, биографски филм о истакнутом руском хокејашу Власерију Харламову, постао је лидер у руским биоскопима протеклог пролећа. Филм режисера Николаја Лебедева је сакупио мноштво одобравајућих одзива и обичних гледалаца и професионалаца, говори филмски критичар Лав Карахан.

- Сви истичу да је овај филм врло професионално урађен и што се тиче драматургије. И глумачка игра, и режија, и монтажа, и сниматељски рад – све заслужује највише оцене. Али то су, мени се чини, полазни услови успеха. Основни параметри су везани за то што филм можда први пут до такве мере претвара историјску реалност у мит.

Страна премијера Легенде бр. 17 већ је одржана: буквално уочи конкурса у Шангају овај филм је отворио фестивал руског филма у Хогконгу – Русија на великом екрану. Такав фестивал одржава се тамо први пут и приказује филмове разних жанрова – од комедије Шапито-шоу до трилера Како сам провео ово лето. Хонгконг као да је примио штафету других великих градова као што су Пекинг, Шангај, Чунцин, где је почетком јуна приказана читава серија совјетских и руских филмова.

Али неће само Кина гледати наредних дана руске филмове. Од 15. јуна на Сицилији је стартовао главни филмски догађај Средоземног мора – 59. међународни фестивал у Таормину, који ове године посвећује Русије програм Фокус. Између осталог, 2012. већ се дешавало нешто слично: група руских режисера је представљала своје нове радове. Сада у име Русије наступаће само један филмски последник, али најзагонетнији – Рената Литвинова. Она ће одржати радионице, стваралачке сусрете и приказати своје филмове. Између осталог мистичну причу Последња Ритина бајка у којој је Литвинова у трострукој улози сценаристе, режисера и глумца.

Олга Бугрова,