Балет „Успавана лепотица“- поставка Метју Борна

17-06-2013 03:10:38 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


На међународном позоришном фестивалу Чехова, који се ових дана одржава у руској престоници, своје кореографске фантазије приказује редовни учесник овог фестивала чувени британски балетмајстор Метју Борн. Публици је приказан балетски спектакл на музику руског класика Петра Чајковског „Успавана лепотица“. Овим балетом Борн ће завршити своју трилогију у којој су се нашли сви балети Чајковског, у том смислу „Крцко орашчић“ и „Лабудово језеро“.

Руски експерти сматрају да је најјача страна Борновог стваралаштва- умеће да на другачији начин прикаже сижее класичних балета. Својевремено кореограф је „извео на сцену“ Доријана Греја- литературног хероја Оскара Вајлда, у виду фотомодела. А претварање Пепељуге из слушкиње у принцезу у његовом балету се дешава под бомбама током Другог светског рата. А сада и сан успаване лепотице, Ауроре траје вековима и она се буди у 21.столећу. Генерално, кореограф сматра „Успавану лепотицу“ тамном причом. „готском бајком“:

- Веома сам желео да очувам тај бајковити елемент: виле, магија, чуда. Та прича почиње са крштењем Ауроре 1890-те године, заправо оне године када је била одржана премијера Чајсковског. Али, ми смо ову девојку преносимо за 100 година унапред. И за њу сада више ништа није бајка. Како ће она одреаговати на савремени свет? То је веома интересантна полазна тачка за рад.

Кореограф у своје остварење уводи и два нова лика, сматрајући да они могу додати црту драматизма у читав заплет:

- „Успавана лепотица“ по мени није лепа љубавна прича. Аурора се буди, види принца.... Та љубав на први поглед и већ свадба. Зато сам јој ја „додао“ и бившу љубав, љубав коју је она имала до тренутка када је пала у сан. И јавља се питање: да ли ће њена љубав преживети њен дуг исан? Зато је ово љубавна прича која побеђује време.

У „Успаваној лепотици“ Метју Борн истовремено је аутор либрета, кореограф и режисер. Говори да ни над једним претходним својим балетом није толико дуго радио. Зато је овај спектакл заиста раскошан, лепота сценографије и костима поражава. Руску публику, наравно само то не може да одушеви, а ипак на његов балет пубила реагује различито. Било је много спорова, када је Борн први пут показао „Крцка орашчића“- бајку о деци из сиротишта. Још више је било расправа критике после приказивања „Лабудевого језера“ које је у потпуности извела мушка балетска група.

Завршивши балетску тријаду Чајковског, као и поставивши још и „Пепељугу“ Прокофијева, Метју Борн говори да се на овоме неће завршити његов рад са музиком руских аутора. Планира да се у будућем веже за Шостаковича....

Јекатерина Иванова,