Мапа мира на балетском конкурсу у Москви

17-06-2013 02:46:09 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Три и по стотине пријава – рекордан број – поднет је за Московски међунаордни конкурс балета који се је отворио на сцени Бољшог театра. После прелиминарне селекције у такмичењу учествује 147 играча из 26 земаља и 30 младих кореографа.

Земље које су се пријавиле за учешће представљају практично читаву карту света, тврди Организациони комитет конкурса. А иницијатор такмичења и његов председник Јуриј Григорович додаје: Московски конкурси су одлична школа која дозвољава да се упознамо са панорамом развоја светске балетске уметности. Али то је и панорама виших уметничких достигнућа. Предлажући врло тешке услове, наш конкурс стимулише процес стваралаштва.

Уметници балета се такмиче у две узрасне групе – од 14 до 17 година и од 18 до 26 година. Конкуренти имају могућност да испоље све стране талента. Ова околност привлачи чак најмлађе, као што је Настја Нигматулина из сибирског Краснојарска.

- Овај конкурс је необичан по томе што се ту могу показати и карактеристичне тачке. Несумњиво класика је важна, али треба се опробати и у нечем другом. И у савременом плесу такође.

Управо тако су поступали током свог стваралачког живота практично сви награђени на претходним конкурсима. А међу њима у 40-годишњој историји московског балетског такмичења била је читава плејада звезда: Михаил Баришњиков, Ирек Мухамедов, Хулио Бока, Нина Ананиашвили, Полина Симеонова... Златни добитник је у своје време био и Вјачеслав Гордејев, који је данас на челу Организационог комитета.

- За мене лично то је био главни догађај у стваралачком животу. После конкуса сам имао сасвим другачији живот. За победника конкурса као да се отварају нови ресурси. Човек почиње да се осећа сасвим другачије. Ако заиста уметник оставља утисак, нешто представља, наравно, сва врата су му отворена.

Прима петербуршког Маријинског Театра Уљјана Лопаника ушла је у састав жирија московског балетског конкурса. А у интервјуу за Глас Русије она је рекла да је још као сасвим мала девојчица, ученица кореографске академије, почела да се интерсује како се одвија конкурс у Москви, ко и како наступа...

- Сећам се да смо седели у соби са малим телевизором и да сам навијала за учеснике. То је врло упечатљив утисак. И од тог тренутка конкурс је ушао у мој живот. Никада нисам мислила да ћу бити овде у жирију. Желим да пожелим снаге свим учесницима, душевну равнотежу. Како би они могли да се испоље и да нешто ново о себи сазнају за време овог конкурса.

Московски балетски конкурс ће резимирати резултате 19. јуна.

Наталија Викторова,