Руске премијере авиосалона Ле Бурже-2013

17-06-2013 02:42:37 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Најстарији међународни авиокосмички салон у француском Ле Бружеу по 50. пут отвара своје небо за стране госте. О томе које новине ће бити приказане публици за Глас Русије говорили су експерти.

Ове године јубиларни салон у Ле Буржеу ће постати изложба ваздухопловних достигнућа Старог Света. Обавезни гости ваздухопловног празника – Американци, донели су одлуку да смање своје учешће у салону до минимума. Тобоже смањење војног буџета навело је руководство америчког ратног ваздухопловства да одустане од демонстрације свог поноса, ловца пете генерације Ф-22 Раптор. Међутим у европским ваздухопловним круговима влада мишљење да се Пентагон једноставно плаши процуривања тајних стелт-технологија, коришћених приликом прављења америчког ловца. Русија је напротив припремила за госте и учеснике француској авиосалона изненађење – први пут ће показати свој СУ-35С, рекао је за Глас Русије директор за везе са јавношћу компаније Сухој Сергеј Мешчерјаков.

- Компанија Сухој приказује на ваздухопловном салону Ле Бурже 2013. најновији полифункционални ловац СУ-35С. То је серијски авион, који је намењен за експлоатацију у војсци. То је прво приказивање датог авиона на међународној изложби. Авион је стигао у Париз и после серије пробних летова наступаће у летњем програму. Осим тога, авион ће моћи да се види на паркингу и да се погледа из непосредне близине.

Не заостаје ни Европа. Како сматра председник савета директора компаније Инфомост-консалтинг Борис Рибак, ове године у Ле Буржеу ће бити одржана премијера новог авиона европске компаније Ербас.

- Европска индустрија има чиме да се поноси, она има очигледна достигнућа у области цивилне и војне авионске индустрије. Постоји нада да ће европљани приказати нови широкотрупни авион А 350. То је занимљива летелица са супершироким трупом, својеврсни европски одговор на амерички програм Боинга-787. Биће врло занимљиво, увек је занимљиво први пут видети нови авион.

Међутим делегацији из Русије на авиосалону предстоји врло напет рад. Осим приказивања нових крилатих летелица и иступања акро група Руски витезови и Стрижи, руски стручњаци намеравају да прикажу потенцијалним страним купцима најновије обрасце ваздухопловне и космичке технике, од којих многи поседују јединствене могућности. Како је истакао главни инжењер ФГУП Пилотажно-истраживачки центар, заслужни пробни пилот Анатолиј Квочур, у Ле Буржеу руске компаније имају добру могућност да раде на позитивни имиџ руске авионске индустрије, конкуренција не оставља избор.

- Свака изложба је борба за тржиште, као друго, то је демонстрација технолошких, научних и производних могућности поједине државе у целини. Русија несумњиво мора да подржава свест у свету да је и даље једна од водећих земаља у ваздухопловној области. Исе те 89. године конкурисали смо само са две земље: САД и Француском. Са Великом Британијом сасвим мало. Сада морамо да конкуришемо Кини и Бразилу у полгеду цивилне авијације, а делимично Кини у погледу војне.

Између осталог Русија има још један адут – најновији извиђачко-ударни хеликопер Ка-52 Аллигатор, који ће такође бити први пут представљен страној публици. Како изјављују представници руске компаније Рособоронекспрот, сада се активно преговара о продаји борбених машина низу страних партнера. Сасвим је могуће да ће у току салона бити потписано још неколико уговора.

Григориј Миљенин,