Очекивања од Петербуршког економског форума

17-06-2013 02:18:56 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Форуми попут ПЕФ имају одлучујући утицај на развој светске економије и глобалне политичке процесе. У томе се слажу експерти, гости 17. Петербуршког међународног економског форума, који са нестрпљењем очекују његов почетак.

Традиционално петербуршки форум сматра се једним од највећих економских догађаја. На пример, прошле године у току форума била су потписана 84 уговора и споразума у укупној вредности од 12 милијарди долара. Али он такође изазива огромно интересовање политичара и политиколога, истакао је дугогодишњи учесник ПЕФ, шеф Московског представништва удружења привредних комора Немачке Михаел Хармс:

- Као прво, очекујем да чујем поједине политичке и економске ставове Русије, радиционално излагање председника и других високих руских политичара и економиста. Они би могли да означе оријентире где се сада налазимо у економском погледу, који економски и политичко-економски приоритети стоје пред руском владом у догледној будућности, које се нове иницијативе планирају. Обично сваке године постоји нешто ново.

За експерте овај форум је одлична могућност да се упознају са руском политиком, да чују поједина мишљења и судове из првих уста, сматра француски политиколог Жил Кепел, који ће први пут посетити ПЕФ:

- Русија игра врло важну улогу на Блиском Истоку и ја се као универзитетски професор, експерт за Блиски Исток, надам да ћу боље схватити каква је улога Русије, каква су њена очекивања, и да ћу размотрити са руским колегама на форуму где сам позван ситуацију кризе, посебно на Блиском Истоку. Сматрам да је за мене самог врло важно да контактирам са руским руководством, са руским експертима, јер ми их врло добро познајемо у Фрацуској. Наравно, имамо одличне стручњаке за Русију, али Русија је од сада и поново светска сила, мада сматрам да недовољно контактирамо, док Русија игра важну улогу на Блиском Истоку и морамо да разговарамо једни са другима.

Посебно продуктивно раде на форуму бизнисмени. За многе западне компаније то је одлична платформа како би се нашли партнери на тжиштима у развоју, истакао је Михаел Хармс.

- Као што сам већ рекао, на овом форуму може да се стекне представа о последњим тенденцијама руске економске политике. Такође он представља богат тематски спектар и интересантне излагаче. Овде се дотичу теме енергетске политике, аутомобилске индустрије, СТО, улоге Кине и многа друга занимљива питања. Мада није могуће посетити све манифестације. Осим тога, наравно, контакти. На врло ограниченом простору може да се сретне врло много интересантних људи, овде се одвија много занимљивих разговора, и ако се они развијају, може да се много договори, а даља сарадња по правилу бива врло продуктивна.

Представници неких компанија обећавају да ће на форуму бити донете кључне одлуке. Тако у ексклузивном интервјуу за Глас Русије руководилац глобалне консултационе праксе у електронској области IBM Пол Брод,и изјавио је да ће његова компанија представити нове разраде за преформатирање индустрије са појавом 3Д штампе у роботској техници.

Анасттасија Першкина,